9 месеца след началото на инвазията руските удари срещу Украйна

...
9 месеца след началото на инвазията руските удари срещу Украйна
Коментари Харесай

Киев призова ООН да осъди руския „енергиен терор“

9 месеца след началото на нашествието съветските удари против Украйна са все по-чести. Същото е и с спиранията на тока. В сряда управляващите още веднъж отстраняваха проблеми по електрозахранването след масиран ракетен обстрел.

Заради ударите по искане на Киев Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира изключително съвещание, на което украинският президент разгласи, че „ светът не би трябвало да е пленник на интернационален терорист “. Той добави, че страната му предлага резолюция за наказание на „ енергийния гнет “ на Русия. Приемането на сходен документ обаче зависи и от Москва, която като непрекъснат член на Съвета има право на несъгласие.

Освен това Володимир Зеленски призова ООН да изпрати специалисти за оценка на вредите в Украйна.

Във вечерното си обръщение президентът загатна, че Москва би трябвало да напусне Съвета.
Разговарях със Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и приканих за отговор. Отговор на съветския гнет. Едно място в Съвета за сигурност към момента е заето и оттова се пробваха да кажат нещо. Но съм сигурен, че никой не желае да слуша съветски неистини. В реалност този стол е празен.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Зеленски съобщи, че в сряда против Украйна са изстреляни близо 70 ракети. Броят на жертвите и ранените след ударите набъбна.

Междувременно Киев и Москва си размениха 35 съветски и 36 украински военнопленници. Пред Съвета за сигурност ръководителят на Организация на обединените нации по политическите въпроси, Розмари ДиКарло, разяснява, че това е позитивно развиване макар руските атаки.

На този декор Запорожката АЕЦ още веднъж е изгубила достъпа си до външно електрозахранване. От Международната организация за атомна сила предизвестиха за „ все по-несигурна и предизвикателна обстановка “ в централата.

Милиони не престават да са на мрачно и студено поради повредите в енергийна инфраструктура на Украйна. В свое изявление за немското издание „ Билд “ кметът на Киев, Виталий Кличко, съобщи, че следва най-тежката зима от Втората международна война и хората би трябвало да са готови за още дни без ток на фона на все по-студеното време.

По-рано през месеца няколко страни от Европейски Съюз, в това число Естония и Испания, изпратиха електрически генератори на Украйна. Същото съоръжение е част и от нов пакет помощи от Съединени американски щати на обща стойност 400 млн. $.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР