9-годишно момиченце пострада под рухналия таван на нов общински блок

...
9-годишно момиченце пострада под рухналия таван на нов общински блок
Коментари Харесай

В ГЕРБ не се накрадоха! Рухнал таван потроши 9-годишно момиченце след ремонт за 3 млн. лева

9-годишно момиченце пострада под рухналия таван на нов общински блок със обществени жилища в Шумен, издигнат с европейско финансиране в града под ботуша на ГЕРБ.

Детето е с кръвоизливи и насинявания по тялото, откакто големи части мазилка се стоварили от тавана върху леглата на момиченцето и на по-големия му 11-годишен брат. Баткото се отървал единствено с нерешителност, а третото дете на фамилията, бебе на година и пет месеца, е оживяло по знамение, откакто майката съумяла да го грабне преди таванът да падне върху кошарата му.

 Майката демонстрира пострадванията на потърпевшото дете

Пететажната общинска постройка в шуменския квартал „ Тракия “ е с жилища за обществено слаби и беше издигната с близо 3 млн. лева по европейска стратегия.

Тя беше открита с шумна гала, проведена от кметския екип единствено преди няколко месеца, написа „ За истината “.

Изпълнител на обекта е шуменското сдружение „ ЖСП Стил “, а локалната администрация на ГЕРБ в Шумен беше глобена от Управляващия орган на оперативната стратегия поради нарушавания в публичната поръчка при избора на реализатор.

Кошмарът на общинските жилища

Пострадалото момиченце е междинното от трите деца на Гюлнур Юсуфова, която със брачна половинка си е получила един от жилищата в новия обществен блок. Настанили са се единствено преди месец и половина, само че таваните безусловно падат върху главите им, а те няма къде да отидат. При това са претърпели кошмара с падащите тавани не един, а два пъти.

 Кметът на Шумен от ГЕРБ Любомир Христов демонстрира блока при откриването му

Семейството населява общоприет апартамент от дневен тракт и спалня на първия етаж в блока на ул. „ Одрин “ 15. В спалнята са двете кревати на по-големите деца, а родителите спят в дневната стая, където е и бебешката кошарка.

„ Първо падна таванът в дневната, срути се целият, до момента в който спяхме “, раказва Гюлнур и стартира да плаче, до момента в който си спомня преживения смут. Инцидентът станал на 15 април, рано сутринта към 6,20 ч. „ Чу се някакъв мощен гръм и до момента в който отворя очи, виждам по какъв начин целият таван пада в средата на стаята. Не знам по какъв начин съумях да отвръщам толкоз бързо, с цел да спася бебето? За секунди се хвърлих към дребния, съумях да го сграбчи и до момента в който го взема, цялата мазилка падна върху детската му кошара “, напомня си кошмара Гюлнур и закрива лицето си с ръце. 

Ужасът продължава, откакто фамилията било преместено в прилежащ апартамент, до момента в който ремонтират техния. Там нещастието се повторила, този път паднал таванът в детската стая, напряко върху спящите деца.

„ В петък против събота към 1,20 ч. през нощта таванът падна върху децата. Големият ми наследник се размина единствено със напрежението, само че щерка ми има големи синини от мазилката, която падна върху нея “, споделя Гюрнур и демонстрира пострадванията на 9-годишното момиченце.

След този случай фамилията още веднъж се върнало в остарелия си апартамент. Тук най-малко таванът към този момент не бил на мястото си и нямало какво повече да пада.

Сега майката и другите жители на блока, не престават да живеят в боязън. „ Няма къде да отида с тези три деца, просто няма къде да пребивавам и сме принудени да стоим тук. От боязън живеем единствено в една стая “, споделя дамата.

Семейството така и така е обезпокоеното поради сериозен здравословен проблем на най-малкото им дете, което след вирусна зараза развило тежко бъбречно заболяване и се наложило цялостен месец да бъде лекувано във Варна. Три пъти го поставяли на хемодиализа. Заради болестта на бебето, Гюлнур трябвало да напусне работата си като санитарка в болничното заведение и в този момент фамилията изнемогва единствено със заплатата на брачна половинка. „ А към този момент и няма къде да живеем, просто не знам какво да върша “, разплаква се изтормозената жена.

Падащите тавани не са единственият проблем в новите обществени жилища. Гюлнур демонстрира сериозните следи от теч в банята, поради който едната стена в коридора към този момент очевидно мухлясва. В спалнята пък се виждат пукнатини по тавана, които още повече плашат фамилията.

Таваните в новия жилищен блок са паднали в още няколко жилището, има пукнатини по стените, течове в баните, оплакват се живеещите там.

Сградата се стопанисва от общинското дружество „ Общински жилища и парцели “. Директорът му Пламен Инджев е внесъл докладна бележка до кметския екип още след първите произшествия и комисия от представители на дружеството-изпълнител и на общината е направила оглед на жилищата.  

Реклама

Не било ясно за какво падат таваните

При инспекцията по този начин и не стана ясно за какво падат таваните, сподели Гюлнур. „ Минаха на инспекция, обиколиха жилищата, само че не можаха да кажат за какво се случи това? Щели да изпратят проби от мазилката за проучвания в София “, изясни дамата, която дружно с другите жители на общинския блок чака да им кажат по кое време ще бъде изработен ремонт на жилищата им.

 Бебето се разминало на косъм с падащия таван

„ Казаха да чакаме. Ще се прави ремонт, само че не ни споделиха по кое време. Вероятно през май, щели да ни се обадят. Показах им тв приемника, който се счупи от падналата мазилка, още е в гаранция. Попитах ги дали ще го платят – никой нищо не дава отговор. Просто споделиха да изчакаме, и това е “, преразказва Гюлнур срещата със строителите от дружеството-изпълнител.

Според неин представител, има проблем, само че никой от комисията не съумял да разбере каква е повода за него.

„ Сградата е в гаранция и дефектите би трябвало да бъдат отстранени от изпълнителя “, споделя шефът на общинското дружество Момчил Инджев. Не знам какви разбори ще вършат, само че всичко би трябвало да бъде ремонтирано по най-хубавия метод, с цел да е безвредно за хората! “.

Хвалби при откриването на общинския блок

Новият общински блок с 51 жилището за обществено слаби беше публично открит в края на октомври 2022 година Сградата беше издигната с близо 3 млн. лева по оперативна стратегия „ Региони в напредък “, а дофинансирането от общинския бюджет беше в размер на близо 80 хиляди лева

„ Въпреки пандемията и внезапното увеличение на цените, успяхме и сме на финала на един нужен за Шумен план “, похвали се при откриването кметът от шайката ГЕРБ Любомир Христов на специфична конференция.

 Това е нефелно ремонтираната постройка

 „ Строителството беше мъчно, тъй като се случи във време на пандемия. Въпреки това се справихме и през днешния ден към този момент имаме тази чудесна постройка на ул. „ Одрин “ №15. Обитателите ще разполагат с всички нужни улеснения “, продължи да се хвали кметът Христов, а обстоен репортаж от конференцията може към момента да бъде забелязан в уеб страницата на община Шумен.

Самото строителство на обществените жилища приключи година по-рано, в края на 2021 година и тогава кметът Христов даже провежда специфична обиколка за публицисти, с цел да покаже новата общинска облага. Днес общината пази безмълвие по случая

Коя е фирмата-изпълнител?

„ ЖСП Стил “ е шуменско сдружение с шеф Стефан Начев. То е основано през 90-те години и съгласно фирмената страница в интернет е профилирана главно в жилищно строителство. Наред с това компанията извършва обекти по поръчки на общините Шумен, Хитрино, Търговище, Шуменския университет и други  

 Шефът на компанията реализатор Стефан Начев пред публицисти при откриването

През 2015 година „ ЖСП Стил “ ремонтира по европроект за 5 млн. лева централния площад и пешеходната зона в Плевен дружно с варненската „ Експрес Гаранцион “.  През последните години компанията стартира да строи жилища и в София.

Миналата година „ ЖСП Стил “ ремонтира и едно от студентските общежития на Шуменския университет -13-етажен блок. Ремонтът беше финансиран целево от Министерството на образованието и науката и струваше към 4 млн. лева, само че приемането на постройката се забави с няколко месеца, защото имаше забележки към строителството, оповестиха хора от университета.

Изпълнението на последния публичен план на компанията – злощастният общински блок със обществени жилища, стартира с проблеми още в самото начало. 

 Ето по какъв начин се крадат парите – с куци поправки за сметка на нашето здраве и живот

Управляващият орган на Оперативна програма “Региони в напредък 2014-2020 “ наложи глоба на община Шумен за 250 хиляди лева поради нарушавания в публичната поръчка за избор на реализатор.

Администрацията апелира, само че през март 2021 година Административният съд удостовери наложената финансова глоба по плана за създаване на жилищна постройка с 50 обществени жилища. 

Според Управляващия орган, в оповестената от Община Шумен социална поръчка за избор на строител са посочени условия, които са лимитирали участващите претенденти, незаконосъобразна е и методиката за оценка на офертите. Съдът е удостоверил 3 от посочените 4 нарушавания в поръчката. Размерът на глобата е 10% от размера на подписания контракт в размер на 2 116 723 лева без Данък добавена стойност.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР