87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за

...
87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за
Коментари Харесай

Божана Димитрова: Ние - в радиото, сме в една лодка с тези, които ни слушат


87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за взор към това, с което започнахме и това, което сме длъжни да вършим през днешния ден.

Това сподели пред Радио София именитата журналистка Божана Димитрова , една от емблемите на БНР и до през днешния ден.

В ефира тя се върна към 70-те години на ХХ век, когато в студиото публицисти сядат пред микрофона вместо представителите – със свое мнение и позиция, с новините и проблемите на деня – първите стъпки на публичното, авторско, журналистическо радио . Припомни имената на именити свои сътрудници, които дружно с променената музикална стратегия БНР е спечелило и младата публика.

Не не помни да спомене и директните ефирни телефони, смелостта на първите преносими радиостанции, с които предаването „ Разговор с вас “ е тръгнало към градските улици и директен разговор с хората.

„ През дългите радиогодини общувахме с доста хора, с които и през днешния ден се познаваме и поддържаме – бих споделила радио другарство. Началото, за което приказваме, тогава възпламени целия екип – и водещи, и кореспонденти, и музикални редактори. Микрофонът не е признак за солисти. Радиото е групово дело “, означи Божана Димитрова.

По думите ѝ, в случай че има какво да кажеш, в случай че си уверен, би трябвало да използваш огромните преимущества на радиоезика. Може да се каже всичко и по друг метод - с усмивка,  с многозначителна пауза. Хората схващат и изреченото, и недоизреченото. Думата „ Цензура “ е комфортна за опрощение на индивидът под боязън. Електронните медии въздействат върху публичното мислене. Медийната операция може и би трябвало да работи за положително и с положително .

„ Ние - в радиото, сме в една лодка с тези, които ни слушат. Радиото е медия за мислещите, за хора с въображение .

Радвам се на силата, с която Радио София стана гласът на София. И тъй като споделяме, че нашата столица има 100 лица – ето вдъхновението ви е обезпечено и неизчерпаемо “, сподели още Божана Димитрова.

С нея беседва Гергана Пейкова.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР