86% от работодателите в световен мащаб не планират намаляване на

...
86% от работодателите в световен мащаб не планират намаляване на
Коментари Харесай

Въпреки роботизацията в бъдеще 86% от работодателите няма да намаляват персонала


86% от работодателите в международен мащаб не възнамеряват понижаване на личния състав поради роботизацията. В България делът на компаниите, които считат да редуцират чиновници за сметка на въвеждане на автоматизация, варира от 1 до 10%. От изследваните 42 страни единствено в Австрия сред 10 и 20% от работодателите считат да прибегнат до тази мярка. Тези данни бяха показани от Мария Лазова, управител „ Бизнес развиване “ в Manpower, по време на Форум „ Студентите питат – бизнесът и науката дават отговор “, който се организира през днешния ден в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Организатор е Катедра „ Маркетинг и интернационалните стопански връзки “ на Факултета по стопански и обществени науки.

Роботите ще взимат дилемите, само че не и работата. Ще се появяват нови дейноси, с които да се ангажира човешкият запас, сочи проучването на Мanpower. Функциите в организациите, които ще бъдат наранени от роботизацията са административни и офис действия, финанси и счетоводство, човешки запаси, произвеждане, непосредствено обслужване на клиенти и ИТ.

Човешките умения изпъкват в цифровата епоха, демонстрира изследването. Те са значими при връзката и при взимане на решения в сложни обстановки. В сегашния миг не можем да предвидим какви ще бъдат 65% от дейностите, тъй че и технологиите, които ще улесняват процесите, също са незнайни. Със сигурност може да се каже обаче, че никой няма да се освобождава от надарените чиновници. Човешките мощни страни, комбинирани с техническо и цифрово ноу-хау, както и отличното говоримо и документално притежаване на непознати езици, и способността да се вземат решение проблеми ще бъдат едни от най-търсените от работодателите. Идеалният чиновник би трябвало да има точния микс от умения.

Да откриеш човек, който дава отговор напълно навръх условията за съответна позиция е неправилно. Работодателите би трябвало да избират фрагменти, които са подготвени да се учат. Проучване демонстрира, че в Съединени американски щати през 2020 година ще има дефицит на 2 млн. души в индустриалната сфера, огромна част от местата са за инженери. За да не се усети тази липса, е основана стратегия за преквалификация на пенсионирани военни инженери, които след тримесечно образование са подготвени за вакантните места, описа още Мария Лазова от Manpower.

Останалите представители на бизнеса, които се срещнаха със студентите на ФИСН на ПУ „ Паисий Хилендарски, бях: Иван Иванов, шеф „ Корпоративни продажби “ в А1, Даниел Христов, шеф на FreeCall Inc., Владимир Кръстев, шеф на BMW – България, и Анна Божкова, сложен шеф на „ Arte Spa& Park Hotel “. Представителите на висшето обучение, с които младежите се срещнаха през днешния ден, бяха доцент доктор Васил Петков от УНСС, гл. ас. Мина Ангелова от ПУ „ Паисий Хилендарски “ и ас. Георги Георгиев от Технически университет – София.

Да получат отговори на въпросите, които ги вълнуват като бъдещи фрагменти на бизнеса, посъветва студенти при откриването на Форум „ Студентите питат – бизнесът и науката дават отговор “ деканът на Факултета по стопански и обществени науки доцент доктор Станимир Кабаиванов. Той напомни, че тристранната среща – сред представители на бизнеса, науката и студенти, се организира в навечерието на 25-годишнината на ФИСН на ПУ „ Паисий Хилендарски “. Водещ на форума бе гл. ас. доктор Катерина Козлуджова.

В рамките на два панела студенти от специалностите „ Стопанско ръководство “, „ Маркетинг “, „ Мениджмънт на туристическия бизнес “, „ Международни стопански връзки, „ Финанси “, „ Счетоводство “, „ Публична администрация “ и „ Политология “ имаха опция да зададат въпросите си към представители на няколко висши учебни заведения, организации, които посредничат на работодателите за разкриване на най-подходящи претенденти, както и към мениджъри от банковия, туристическия, хотелиерския и аутсорсинг секторите. Участник във форума бе кметът на пловдивския регион „ Южен “ Борислав Инчев, в чиято администрация през последните години към този момент 15 пъти са стажували групи студенти от разнообразни специалности на Пловдивския университет.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР