85 години от Кристалната нощЕвреите трябва да се чувстват в

...
85 години от Кристалната нощЕвреите трябва да се чувстват в
Коментари Харесай

Шолц засрамен от прояви на антисемитизъм

85 години от Кристалната нощ
Евреите би трябвало да се усещат в сигурност в Германия, съобщи Меркел

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че се усеща “засрамен и засегнат ” от вълната от антисемитски прояви в Германия, като акцентира, че Берлин няма да толерира дейности, подбудени от ненавист към евреите, съобщи Ройтерс.

Изявлението си Шолц направи в синагогата в Берлин, където в наличието на еврейски водачи бе маркирана годишнината от Кристалната нощ на 9 ноември 1938 година Тогава нацистите унищожават синагоги, магазини и домове на евреи, оскверняват еврейски гробища. Стотици са убити или ранени, а близо 30 000 са пратени в пандиза и по-късно отведени в концентрационни лагери.

Същевременно някогашната канцлерка Ангела Меркел също направи изказване във връзка годишнината от нацистките погроми, като предизвести, че “демократичното болшинство в нашата страна би трябвало да остане нащрек ”.

“Борбата с враждебността към евреите във всичките є форми - от дясната страна на политиката, от лявата, както и стимулирана от ислямизма - е наше държавно и гражданско обвързване ”, сподели Меркел. “Евреите би трябвало да се почувстват в сигурност в Германия ”, акцентира някогашната канцлерка. И добави, че “85 години след Кристалната нощ картината в Германия е тревожна ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР