83 са умъртвените заради чума свине, ако са заразени, опасността

...
83 са умъртвените заради чума свине, ако са заразени, опасността
Коментари Харесай

83 са умъртвените заради чума свине

83 са умъртвените поради чума прасета, " в случай че са инфектирани, заплахата е да заколят свине, които са заболели, и това да докара до разнасяне на болестта ", разяснява пред НоваТВ изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев.

" Заболяването най-бързо се популяризира посредством храната - свинско месо или артикули, които са от животни, които са заклани и са били в етап, в който не е било задоволително ясно дали са заболели. Така продуктът може да измине доста километри и болестта внезапно да се популяризира ", изясни доктор Илиев.

Ветеринари чакат резултати от пробите и от другите села, в региона на село Тутраканци са умъртвени десетки животни, само че не всички от тях са регистрирани, а единствено за тези животни се изплащат компенсации.

" Предприемат се всички ограничения. По данни на БАБХ в село Тутраканци хуманно са умъртвени 65 животни, като огромна част от тях не са регистрирани. Извършва се стерилизация, полицейски постове са сложени на входовете и изходите на селото ", разяснява в събота Румен Порожанов.

Изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) посъветва стопаните при всяко подозрение да уведомяват ветеринарните управляващи.

Припомняме, през вчерашния ден, 31 август, беше записано първото огнище на болестта африканска чума по свинете в България.

Положителна проба даде прасе от провадийското село Тутраканци, област Варна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР