„Това, което преля чашата ми, е, че с некомпетентни решения

...
„Това, което преля чашата ми, е, че с некомпетентни решения
Коментари Харесай

Мандатоносителят на ПП: Чашата преля, няма да мълча – съсипват държавата с некомпетентните си решения

„Това, което преля чашата ми, е, че с некомпетентни решения се ускорява инфлацията в страната ни, като се унищожава дребният и междинен бизнес. Давам Ви образец – най-засегнатият отрасъл от ковид е туризмът. Програмата, която е за българския туристически бизнес – настаняване на украински бежанци за 40 лева, е глътка пресен въздух с едно огромно „ако“. Това написа в прочувствено послание към Кирил Петков и Асен Василев техният мандатоносител Георги Манев, някогашен ръководител на Политическа партия „Средна европейска класа“ (мандатоносител на „Промяната“), представен от Флагман.

По думите му, в случай че страната е плащала навреме на хотелиерите дължимите суми, както и подпомагането на бизнеса по отношение на повишението на цената на тока, е нямало да се получи тази изкуствена инфлация в подобен огромен размер.

„ Подпомагането на сметките за ток към бизнеса не беше навреме и той реагира, като усили цените на крайния артикул. Хайде в този момент накарайте бизнеса да си смъкна цените! Неплащането в точния момент на туристическия отрасъл, макар че преди месец са преведени 148 млн. евро от Европейския съюз, води също до увеличение на ифлацията. Три месеца ние се грижим за украинските бежанци, плащаме заплати, здравни осигуровки, храним ги три пъти на ден, плащаме си тока и всички консумативи, свързани с активността ни, а от страната ни е платено единствено и само за 15 дни за месец март. В същото време, в случай че не си платим отговорностите към страната, начисляват спомагателни лихви върху дължимите налози. Ако просрочим заемите си, ние влизаме в рубрика неприятни кредитополучатели, тогава даже и Българската банка за развиване няма да ни рефинансира заемите. Купуваме артикули с Данък добавена стойност, което влиза в държавния бюджет, плащаме си тока с Данък добавена стойност, което също влиза там и други. Социализирахме бежанците в разселените от нас места, управниците ни се тупат в гърдите за наша сметка, а ние не сме си получили даже и заработеното от нас. Това ни пронуждава да вдигнем цените на предлаганата услуга още веднъж, което още веднъж ще увеличи инфлацията. Мерките би трябвало да са своевременни, а не празни обещания, отстоящи във времето. При тази инфлация, в случай че сме спечелили някой лев, той към този момент е изконсумиран. А и ние си плащаме и налог облага, който отново влиза в държавния бюджет“, показва той.

И продължава:
„Опитах неведнъж да обясня на нашите представители, че в случай че изпратените от Европейски Съюз пари влязат своеременно в българския туристически бизнес и в случай че бяха оставили програмата от 40 лв., никой нямаше през вчерашния ден и през днешния ден в Кризисните центрове да прави безсмислени дейности, свързани с големи разноски за страната и Европейски Съюз – ангажиране на полиция, БДЖ, здравно обезпечаване, логистика и впрочем. Искам да обърна внимание на разликата сред украинските бежанци и бежанците, които нередовно минават зелена граница. Първите бягат от война, в която се нанасят целеви удари с ракети. Това са 99% дами и деца, минали през КПП-тата по законов ред, регистрирани в Държавната организация за бежанците. Другите са стопански мигранти, напълно млади мъже, които вместо да пазят и отбраняват страната си, оставят своите дами и търсят стопански разцвет в Европа. С неразбиране изслушах изказването на вицепремиера Калина Костадинова за разселването на украинските бежанци тук-там, където бяха настанени афганистанци, сирийци и други, а точно – Харманли и Сарафово. Това за мен е доста огромен политически гаф поради това, че поставят под еднакъв знаменател двата вида бежанци.

Сега хората треперят и не знаят къде ще бъдат настанени. Никой не им споделя къде ще идат, а на мен ми е жалост да им покажа вратата. Новата стратегия от 1 юни до 31 август е с цена 15 лева със закуска, обяд и вечеря. Естествено курортите ни по морето нямат интерес, само че в случай че бяхте оставили програмата по 40 лева, сметката излизаш. Тези пари, отпуснати от Европейски Съюз, непосредствено щяха да влязат в бюджета на страната под формата на директните и косвени налози. Но най-важното за мен е, че ти тези хора към този момент са социализирани. При мен, на територията на община Средец, те започнаха да приказват с мен и на български. Една нощ в прилежаща хижа, намираща се под „Божура“ веселяща се компания с зрелостник, направи заря с илюминации. Когато гръмнаха първите фойерверки към 23 часа, моите украински посетители хукнаха към мазето, не можех да ги спра. Бяха в потрес, смятайки, че войната стигна и България. Войната в Украйна не се води като при афганистанците със стрелково оръжие, господа. В Украйна падат бомби. Това са дами и деца от 9-месечни до 14-годишни“.

Манев напомня, че Европейски Съюз гласоподава 148 млн. евро за България, с които да се устоят украинските бежанци:
„Обръщам се към Калина Костадинова. Г-жо, организацията, ние, притежателите на тези бази, я направихме, ние ги хранихме хората, ние им осигурихме човешки условия и лекарска помощ, ние, от българския бизнес, не вие, които не знаете какво вършиме. И ние платихме за човещината си на 100%, тъй като не сме в сивия бранш. Когато ни заплаща страната, тя знае доста добре какъв брой би трябвало да си върне назад в хазната. Напр, в случай че Европейски Съюз трябваше да подкрепи бизнеса в тази спешна обстановка на територията на Германия или Франция, себестойността на подслона щеше да е най-малко три пъти по-скъпа. Вместо 40 лева или 20 евро, там ще им коства 50 евро най-малко. За Европа е доста по-изгодно тези хора да са в България, Румъния или Молдова. И ето, Европейски Съюз гласоподава 148 млн.евро за България и ги преведе правилно преди един цялостен месец. До момента в наши бази има към момента 70 000 души общо. По 40 лева дневно това са 3 млн.лв. дневно, по 30 дни – 90 млн.лв. или 50 млн.евро. Къде са останалите 100 млн. евро, запитвам аз?“.

Не мога повече да мълча, декларира изрично Георги Манев.

„Били сте напълнили държавната хазна с пари. Напълнихте я, тъй като създадохте изкуствена инфлация със забавянето на заплащанията към бизнеса. Давам обикновен образец с моята компания. В двора на хижата през май имах две огромни мероприятия, едно от които обичайното фолклорно надпяване на самодейци от района. Увеличих цените на храната, напитките и сервиза, с цел да мога да поема осъществените досега разноски. Как ще ме накарате мен и сътрудниците ми, които са в същото състояние, да ги върнем тези цени след това назад? Увеличавам цените, с цел да мога да обезщетявам разноските си, а хижа „Божура“ е известна в годините с най-конкурентните цени в региона – държа ниски цени и спечелвам от оборота. Вече не е по този начин. Тази инфлация се провокира от несъответстващите ви и трагично закъсняващи ограничения.

Ненормално е финансов министър да се хвали, че събрал над 4 милиарда лева повече в бюджета. Не са събрани, господа! Това са парите от основаната от вас инфлация. Ние вдигнахме цените, тъй като токът стартира да нараства още преди половин година. Повишената събираемост в бюджета е разследване на нарасналата инфлация, а не с помощта на това, че си вършите добре работата“.

Исках да напусна политиката, да се отдръпва с достолепие и да дам път на нови хора с сила. Но, с цел да управляваш страна би трябвало и мъдрост, с изключение на юношески възторг. Винаги съм казвал, че пътят към пъкъла е отрупан с положителни планове. Това е от мен, само че към този момент. Тепърва ще вземам мнение и по други недомислени и закъснели ограничения. Инфлацията изпревари всичките ви положителни планове. Побързайте с действителните ограничения в отбрана на дребния и междинен бизнес, в случай че не той ще се изправи против вас. Показвал съм го и различен път, когато скъсах съдружното съглашение с НФСБ и ГЕРБ, приключва той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР