„Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди

...
„Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди
Коментари Харесай

Доц. Виктор Йоцов: С неумела фискална политика не можем да укротим инфлацията

„Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията потегли надалеч преди войната в Украйна. Огромната ликвидност, големите отговорности, дългът, който беше насъбран, паричната политика с доста ниски лихвени проценти – всичко това натрупа непотребна ликвидна маса. Инфлацията може да се овладее единствено с криза. Трябва да се знае, че ще има криза и понижено ползване. Рецесията ще постави завършек на инфлацията в България и глобално“, съобщи икономистът и учител в УНСС доцент Виктор Йоцов в предаването „Денят ON AIR“.

По думите му дълго време е арестувана инфлацията да не избухне, само че поради войната в Украйна се форсира световно. А значително инфлацията у нас е привнесена, счита той.

„С неумела фискална политика не можем да податлив инфлацията. Голяма част от ограниченията я подхранват, те не са антиинфлационни“, уточни доцент Йоцов и добави, че би трябвало да се оказва помощ с съответна политика на хората, които имат най-голяма потребност.

Горивото нарастна, преди да влезе несправедливата мярка за 25 стотинки. Инфлацията е изяла нарастването на пенсиите още преди да са получени. Много от партиите излишно плашат хората с приказки, че в случай че не се сформира държавно управление, надали не ще пристигна краят на света. По-добре ужасяващ край, в сравнение с смут без край“, изясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

„Есента чакаме предплатена сума от 2,5 милиарда лева по проекта за възобновяване. 7-8 закона са минали в комисии, за другите има подготвеност. По време на служебното държавно управление нищо не пречи на администрацията да работи и да приготви тези закони, които да влязат с новия парламент“, сподели още доцент Йоцов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР