„Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес.

...
„Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес.
Коментари Харесай

Според адвокат Менков Борисов е задържан за изнудване

„Кирил Петков е разпитан в качеството си на очевидец през днешния ден. Не съм осведомен с никакви материали, с изключение на с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой различен, с изключение на Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е упрекнат Борисов. Написани са някакви общи разпореждания, съгласно които става дума за изнудване. Не написа нито кого, нито по кое време, нито в какво тъкмо се показва изнудването“. Това съобщи юрист Менко Менков откакто се срещна с експермиера Бойко Борисов в ГДНП.

„Няма повдигнато обвиняване и не може да има, тъй като, по българския закон, обвиняването може да се повдигне единствено след документално позволение на прокурор, удостоверение. Има задържане за 24 часа по член 72 от Закона за Министерство на вътрешните работи. Основанието за арестуван е  посочено – текста от Наказателния кодекс по член 213А – за изнудване, само че не написа кое лице е изнудвано от господин Борисов, по кое време е изнудвано, защо, по какъв начин. То даже няма да проверяващ служител на реда. Той по този начин или другояче ще си преспи тук“, съобщи Менков на излизане от постройката.

„Прокуратурата е схванала за протичащото се от медиите. Досъдебното произвеждане е формирано при изискванията на необходимост. Става въпрос за инспекция, формирана по сигнал на така наречен Движение БОЕЦ“, уточни бранителят и добави, че сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите: 

„Този сигнал беше подаден до вътрешния министър тогава, осъществена е инспекция, която не е докладвана до Прокуратурата“. 

Менков добави, че първото и само деяние по следствието, осъществено досега, е разпит на министър-председателя Кирил Петков.

„Борисов не е разпитан в този момент, няма по какъв начин да бъде, тъй като няма даже проверяващ полицай“, уточни юристът.

По думите му контрольор от „Националната полиция“ е издал заповедта за 24-часово задържане. „Можем да я апелираме в 7-дневен период пред Административния съд и ще го направим“, безапелационен беше Менков.

Очаква се Министерство на вътрешните работи да оповести детайлности за хода на почналата интервенция по сигнали на Европейската прокуратура.Също през днешния ден министерството на вътрешните работи да осведоми прокуратурата за предмета и хода на акцията.През нощта симпатизанти на ГЕРБ останаха пред постройката на държавното управление. Определиха протичащото се като „преврат“ и „агонията на правителството“. Днес ще се организира и митинг пред Министерски съвет. Костадин Ангелов прикани:

„Да защитим законността и демокрацията в страната и да стартираме посока към свалянето на тази тоталитарна власт“.

За огромна интервенция на Групово дело „ Национална полиция “ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, оповестиха от пресцентъра на вътрешното министерство по-рано.

Извършени бяха претърсвания и изземвания на доста адреси.

Според полицията сега са арестувани някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов , някогашният министър на финансите Владислав Горанов  и някогашната шефка на държавната осведомителна работа Севдалина Арнаудова .

Ексдепутатът и някогашен ръководител на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова отхвърли да е измежду арестуваните.
Бойко Борисов беше изведен от служители на реда от неговия дом след 22.00 часа и беше откаран в Главна дирекция „Национална полиция“, която се намира в „Младост“.

Какво се случва пред ГДНП може да видите .
По-късно огромна част от събралите се по-рано довечера в Банкя се реалокираха пред Главната дирекция на полицията в столичния квартал „Младост“. Дойдоха и други симпатизанти на партия ГЕРБ.
От партия ГЕРБ обявиха на присъстващите пред постройката на ГДНП, че на следващия ден в 09.00 часа ще има проведен митинг пред Министерски съвет.

 Симпатизанти на ГЕРБ се събраха пред Главна дирекция на полицията
Според юрист Менков Менков от вкъщи на Бойко Борисов не е конфискувано нищо.

„От полицейските органи разбрах, че на Бойко Борисов ще бъде избрана мярка „задържане под стража“ за период от 24 часа по Закона на Министерство на вътрешните работи. Досъдебното произвеждане е от през днешния ден, 17-и март. Не ми споделят защо е. Не са конфискувани безусловно никакви движимости от неговия дом и от него персонално. Правят претършуване в дома на неговата пиарка Севделина Арнаудова. Вероятно и тя ще бъде задържана“, сподели за БНР неговият юрист Менко Менков.

Извършват се обиски на разнообразни адреси в страната. Претърсват се и жилища на представители на едрия бизнес в цялата страна, показаха пред БНР източници от Министерство на вътрешните работи.

От Министерство на вътрешните работи и от Европейската прокуратура не прецизират повече детайлности за течащото следствие.

 Симпатизанти на ГЕРБ се събраха пред Главна дирекция на полицията

„Няма никой над закона!“. Този пост е разгласил в персоналният си във Facebook профил министър председателят Кирил Петков. Очевидно става дума за осъществените тази към този момент арести  на някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и други висши представители на някогашната ръководеща партия.По-рано довечера източници от ГЕРБ обявиха за БНР, че Борисов не е арестуван, само че потвърдиха, че в дома на някогашния министър председател в Банкя има полицейско наличие – над 10 служители на реда са в къщата. След 20.00 часа полиция влезе и на други адреси на членове на ГЕРБ, както и на представители на едрия бизнес.
Mалко преди 21:30 часа Министерство на вътрешните работи изтри от уеб страницата си известието за акцията.

По-рано довечера пред дома на Бойко Борисов в Банкя се събраха симпатизанти и деятели на ГЕРБ. Според председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова претърсването в дома на Борисов е почнало без наличието на адвокато му Менко Менков. Атанасова упрекна Министерство на вътрешните работи и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че популяризират подправени вести. 

Опозицията упреква ръководещите в полицейщина и нарушение на съществени права.

 Полицейска интервенция в дома на Бойко Борисов

Според Атанасова акцията е принуда против опозицията.

Прокуратурата не разполага с друга информация, с изключение на тази в медиите, за акцията против някогашния министър ръководител Бойко Борисов.

Това сподели пред БНР говорителката на основния прокурор Сийка Милева:

„Съгласно българското законодателство, когато се правят дейности по следствие по необходимост, същите следва да бъдат докладвани в период до 24 часа на Прокуратурата. Ако ние бъдем известени за такива дейности, ще уведомим българското общество. Това, което обаче зная от медиите, е, че се касае за европейски средства и следва да се обърнете към Европейската прокуратура“.

Това има темперамент на принуда, съобщи пред Би Ти Ви някогашният вицепремиер Томислав Дончев, който дружно с още доста членове на ГЕРБ е в Банкя пред дома на Бойко Борисов.

Бившият външен министър Даниел Митов изрази дълбоки подозрения, че полицейската акция има нещо общо с европейската прокуратура, чиято ръководителка Лаура Кьовеши заяви през вчерашния ден в София, че в ръководената от нея институция са постъпили рекордни за Евросъюза над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в България.

Междувременно някогашната председателка на бюджетната комисия е декларирала, представена от Българска национална телевизия, че е в дома си, само че е отказала коментар.Засега няма публични изказвания от страна на Министерство на вътрешните работи или от държавното управление.
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР