82-годишната баба Желязка повярвала на измамника и докато си говорела

...
82-годишната баба Желязка повярвала на измамника и докато си говорела
Коментари Харесай

Мним лекар взе 62 000 лева от старица, нужни били златни импланти за операция на сина ѝ след катастрофа

82-годишната баба Желязка повярвала на измамника и до момента в който си говорела с него по телефона, изкарала парите, с цел да ги съобщи на жена, изпратена от него

Възрастна жена повярва на лъжец, който по телефона се показал на доктор, лекувал сина й след злополука. Мъжът от другата страна на жицата изискал 85 000 лв. за златни импланти, които трябвало да бъдат сложени след хирургическата интервенция. 

„ Това е най-крупната телефонна машинация тази година. Станала е пред дни в Добричко. Тогава 82-годишна жена дава 62 000 лв. “, посочи водещата на „ Тази заран “ по бТВ Мария Цънцарова. 

Телефонните измамници съумели да се свържат с 82-годишната Желязка преди дни. Тогава звъни домашния й телефон. Тя подвига, а мъжът от другата страна на слушалката се показва за доктор. 

„ Каза ми, че синът ми е ударен от кола. Намирал се във варненска болница. Кракът му бил строшен на четири места “, споделя пострадалата. 

„ Жертвите не са следени. Подбират се на инцидентен принцип по следващи стационарни номера, т.е. цялата информация, с която измамниците разполагат, нормално е споделена от жертвата “, изясни началникът на бранш „ Измами “ в ГДНП гл. контрольор Златка Падинкова.

„ Казаха ми по телефона, че интервенцията коства 85 000 лв.. Трябвало да се сложат златни импланти. Отговорих му, че нямам толкоз пари. Пита ме какъв брой имам и му отговори, че 60 000 “, споделя излъганата жена. 

Тя споделя, че е събирала парите с години от продажбата на животни и земя. Държала ги у дома, а до момента в който ги подготвяла, с цел да ги съобщи, измамникът към момента е бил от другата страна на слушалката. 

„ Каза ми да държа телефона отворен “, прибавя дамата. 

„ Целта е жертвата да бъде изолирана, с цел да не може да реализира контакт с някой различен “, прецизира гл. контрольор Падинкова.  

След това в дома на баба Желязка пристигнала жена, която взела 60-те хиляди лв.. 

Оказва се, че тя е излъгана по един от най-използваните сюжети. Има и случаи, при които нарушителите се показват за служители на реда и настояват, че сега тече интервенция за задържане на телефонни измамници. Те убеждават евентуалната си жертва, в случай че измамниците потърсят и нея, да им даде желаните пари. Мнимите служители на реда дават обещание, че ще задържат нарушителите и ще върнат сумата. 

„ Често мошениците карат жертвата да съберат парите и полезностите и да ги приберат в камерата на хладилника. Мнимият служител на реда споделя, че рисковите нарушители разполагат с машинки, със специфична техника, с която може да засекат човек с каква сума разполага, а в случай че се сложат парите в хладилника, нямало по какъв начин да бъде засечена, а задачата е измамникът да е сигурен, че всичките полезности са на едно място. Има случай, при който „ мулето “ отива на адреса и непосредствено от хладилника взема пакета с парите “, акцентира Златка Падинкова. 

Понякога измамниците се показват за юристи. Те настояват, че родственик или прочут на индивида от другата страна на слушалката е провокирал злополука с човек или дете и желаят пари, с цел да освободят от наказателна отговорност. 

От полицията са безапелационни – желаят ли ви пари по телефона, не ги давайте! Затворете и незабавно се свържете с ваш непосредствен и подайте сигнал на тел. 112.

„ Ако не се сложи слушалката на вилката, избирайки 112, е допустимо човек да продължи диалога с измамниците “, предизвестява Падинкова. 

Баба Желязка се е обадила на сина си едвам, откакто към този момент е предала парите. 

„ Лекарят ми беше споделил, че можело да се наложи да отрежат крайници на сина ми “, сподели още тя. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР