8000 учители са назначени на срочни договори, вместо на постоянни,

...
8000 учители са назначени на срочни договори, вместо на постоянни,
Коментари Харесай

Шефката на СБУ със стряскащи данни за нарушения, свързани с учителите

8000 учители са назначени на срочни контракти, вместо на непрекъснати, което е нарушаване на Кодекса на труда. Това заяви пред „ Монитор “ шефката на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, базирайки се на данни от Националния застрахователен институт (НОИ). Порочната процедура от страна на школските шефовете се правела за икономисване на средства от делегираните бюджети. Така да вземем за пример един преподавател се преназначавал за началото на образователната година, като по време на лятната почивка не се водел на работа на никое място.

Такева описа, че учителите на срочни контракти, не можели нито да се пенсионират, нито да отидат през лятото на бюрото по труда, тъй като нямат нужните 9 месеца направени през годината. По този мотив просветителният министър Красимир Вълчев изясни пред „ Монитор “, че през юни е изпратил писмо до шефовете през районните ръководства, в което бил безапелационен, че тази процедура би трябвало да се приключи и че учителската работа не може да се третира като краткосрочна или сезонна. Апелирам министърът да ползва по-строг надзор по този въпрос, съобщи пък Такева.

В същото време има дефицит от към 3600 учители преди началото на образователната година. Традиционно максимален е дефицитът по предмети като математика, физика, химия, биология, информатика, осведомителни технологии и непознати езици. Недостиг има и при учителите в детските градини, изясни още шефката на СБУ.

Очаква се от септември учителските заплати да бъдат увеличени от първи септември. Така минималното главно заплащане за педагозите ще скочи от 660 лева на 760 лева Толкова ще бъде и базисната заплата за възпитатели, логопеди, педагогичен съветници, хореографи, треньори по спорт, рехабилитатори на слуха и говора и ръководители на направление „ Информационни информационни технологии “. Основните хонорари за старшите педагози и възпитатели пък ще набъбнат от 688 лева на 792 лева При основните учители нарастването ще бъде със 110 лева - до 836 лева Новата съществена минимална заплата при заместник-директорите ще се промени от 770 на 887 лева, а при шефовете – от 825 на 950 лева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР