80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

...
80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията
Коментари Харесай

80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

80% от македонците не желаят регистриране на българите в конституцията. 80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, това демонстрира изследване на македонския институт “Социетас цивилис ” взаимно с фондация “Конрад Аденауер ”.

Северна Македония е задължена да одобри българската общественост в конституцията си, преди да може да стартира договаряния с Европейски Съюз.

На въпроса “Трябва ли РСМ да одобри други общности, в това число българската, към конституцията си по пътя към Европейски Съюз? “ 65% от жителите на страната дават отговор с „ Не “. Разглеждайки тези данни от позиция на етноса, етническите македонци преобладават с 80% „ Не “, до момента в който албанците гледат по-положително на вероятността с 53% “Да “.

Данните от позиция на политическата принадлежност подреждат единствено гласоподавателите на албанската ДУИ, съдружен сътрудник на ръководещите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с позитивен отговор на въпроса. 75% от гласоподавателите на ДУИ дават отговор с „ Да “ на въпроса за регистриране на нови малцинства в конституцията. При ВМРО-ДПНЕ и Левица господства категорията „ Не “ – 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „ Дали би трябвало да се направи историческа промяна по пътя към Европейски Съюз? “ резултатите са сходни. 69% от жителите дават отговор с „ Не “. Етническите македонци преобладават отговора „ Не “ с 81%, до момента в който албанците са разграничени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделяне също не се е трансформирало, като единствено ДУИ имат болшинство в отговора „ Да “ с 61%.

На заложените въпроси за войната в Украйна може да се забележи много равностойно разделяне на отговорите. На въпроса „ Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия? “ 36% дават отговор с „ Напълно “, а 29% са изцяло несъгласни с изказванието. Албанците най-вече не са съгласни с изказванието с 44%, а македонците са изцяло съгласни с 43%.

Също по този начин на запитването „ Победа на Украйна, значи победа на Европа? “ 34% дават отговор с „ Не “, към 28% „ Да “. /БГНЕС

Продължава следствието на влаковата злополука в Гърция

80% от македонците не желаят регистриране на българите в конституцията

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР