80% от българите вярват, че корупцията е широко разпространена, докато

...
80% от българите вярват, че корупцията е широко разпространена, докато
Коментари Харесай

Telegraf.rs: Как България получи титлата „европейска мафиотска държава“: Заради корупцията народът иска да свали правителството

80% от българите имат вяра, че корупцията е необятно публикувана, до момента в който над 70% от хората поддържат митингите. В продължение на два месеца българи излизат по улиците всяка вечер, с цел да стачкуват против „ олигархичната мафия, която е завладяла страната “ и уголемява обсега си надълбоко в институции като правосъдната власт, медиите и службите за сигурност. Протестиращите упорстват за оставката на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.
Това написа в просторен материал за събитията в България. Авторът Невена Здравкович цитира изявления на Дойче Веле и „ Политико “ и споделя за аргументите за обстановката в страната ни.

Ето какво написа тя:

Много българи са гневни, че всички шансове децата им да порастват в разцвет са осуетени в най-бедната страна в Европейския съюз, където мафиотският хайлайф работи над закона и задушава стопанската система. Корупционната рецесия от това лято извади на бял свят изумителни образци за възходящия вкус на олигарсите.

Според последни социологически изследвания 80% от българите считат, че корупцията е необятно публикувана, до момента в който над 70% поддържат митингите. Протестите станаха по-агресивин и полицията се сблъска с протестиращите по време на " Великото национално въстание " предходната седмица.

Заради това „ Политико “ се опита да изясни по какъв начин България изпадна в рецесия, в която главното изказване е, че няма господство на закона. Изданието дава това пояснение в текста, озаглавен „ Как България стана европейска мафиотска страна “.

Коя е „ българската мафия “?

Що се отнася до " мафията ", " Политико " декларира, че днешните олигарси и мафията произлизат от шпионската работа от комунистическата ера, която запълва мощен вакуум в средата на кървавите войни през 90-те, те контрабандират оръжия и опиати.

" Големият господин " е бил герой и някогашен сътрудник на държавната сигурност Илия Павлов, който ръководеше конгломерат, наименуван " Мултигруп ". Той е погубен от снайперист през 2003 година, само че е доста значим за цялата история за тайната полиция и други сътрудници, чиято мрежа към момента е огромна.

Какво направи Борисов през 90-те?

Борисов има опит и като първенец по карате и телохранител на някогашния комунистически водач Тодор Живков. Виден мафиот упрекна Борисов, че е обвързван с мафиотска " силова формация за рекет ", наречена СИК, само че Борисов мощно оспорва това и се показва като разрушител на корупцията. Протестиращите и президентът Румен Радев обаче го виждат като главен представител на мафията.

Има ли поръчкови убийства в България?

" Политико " декларира, че няма толкоз доста от тях. Кръвопролитието спря при започване на 2000-та година. Когато страната се причисли към Европейски Съюз през 2007 година, Брюксел трябваше да наложи правосъден контрол и някои мафиотски структури се пробваха да влязат в правия път. Усилията на Европейски Съюз за реформиране на правосъдната власт обаче в последна сметка се провалят и България в никакъв случай не е осъждала нито един топ политик или мафиотски " кръстник ".

Настоящата корупционна рецесия произтича частично от обстоятелството, че към този момент без опасения от разпада на Европейски Съюз, все по-смелите олигарси се връщат към тактиката от 90-те години, с цел да преобладават в стопанската система. Едно от главните недоволства на стачкуващите е, че Европейски Съюз непрестанно налива пари в брой, което в множеството случаи единствено предизвиква мафията, само че без да изисква господство на закона.

Проблем ли е финансирането от Европейски Съюз?

Да. В скандал към потреблението на средства от Европейски Съюз за построяването на частни вили, някои чиновници трябваше да подадат оставка предходната година. Собственици на стопанства настояват, че ферми, които получават милиони средства от Европейски Съюз, не съществуват, а публичните поръчки постоянно се правят доста неприятно, тъй че непрекъснато са нужни нови контракти и средства.

Брюксел и Берлин обаче не подлагаха на критика Борисов. В последна сметка той е основен съдружник на немския канцлер Ангела Меркел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в дясноцентристката Европейска национална партия.

Какво докара до тазгодишните митинги?

Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването и водач на партия, която се бори с корупцията - " Да, България ", възпламени бурето с барут на 7 юли. Слизайки с моторна лодка на плажа на Черно море, до момента в който излъчва онлайн, Иванов разкри, че един от " водещите хора зад кулисите " Ахмед Доган, почетният ръководител на турската етническа партия (а също и сътрудник от руската ера с кодово име Сава) е окупирал нелегално държавна земя за неговия замък и яхтеното си пристанище и употребява нелегално чиновници на държавната работа за сигурност (НСО) като негови охранители.

Магнатите, които нарушават законите по плажовете и планините с нелегално строителство, от дълго време провокират неодобрение, само че този случай докара до избухлива рецесия за върховенството на закона.

Президентът Радев, обвързван със Социалистическата партия, се намеси и настоя, че Доган и неговият мощен партиен съдружник, медийният магнат Делян Певски, нямат право на държавна защита. В отмъщението прокурора Гешев нахлуха в президентството и арестува двама помощници на Радев.

Иванов упрекна Доган и Певски в преодоляване на правосъдната система, а протестиращите, скандирайки, че Гешев е минал алената линия, излязоха на улиците на 9 юли.

В началото на рецесията Борисов се поклони на Доган и Певски, които протестиращите виждаха като негови съдружници. Протестиращите обаче започнаха подобен ход, че Доган и Певски трябваше да се откажат от защитата си на НСО.

През последните два месеца на бял свят излязоха многочислени корупционни кавги.

Какво сподели Иванов?

Христо Иванов, с помощта на който всичко това стартира, сподели в изявление за " Дойче веле ", че в България избухва дълготраен гняв против корупцията и арогантността на държавното управление.

- Хора с друга политическа ориентировка излязоха на улицата в търсене на морално и политическо ново начало. Тези хора са ядосани от арогантната проява на силата на прокуратурата, която е ясно политически позиционирана и нарушава закона - сподели той.

Както той съобщи, протестиращите са на мнение, че господата Доган и Певски от години са ваксинирани против всички закони в страната и че държавните институции ги обслужват от самото начало.

- Така двамата получават все по-голямо въздействие върху политиката, стопанската система, медиите и правосъдната власт. Ето за какво митингите всъщност са ориентирани против държавното управление, тъй като ръководещите от партия ГЕРБ и министър председателят Бойко Борисов носят политическата отговорност за това токсично развиване - споделя Иванов.

Иванов споделя, че е зает с действителна правосъдна промяна, с цел да може страната най-сетне да доближи стандартите на Европейски Съюз в демокрацията и господство на закона.

- България стана член на Европейски Съюз през 2007 година единствено с помощта на компромис и към момента изостава от контрактуваните стандарти. Моят политически план може да бъде осъществен сполучливо единствено с необятен политически консенсус по отношение на правосъдната промяна. Това важи изключително за държавната прокуратура, която би трябвало неотложно да бъде обект на транспарантен либерален надзор. Този консенсус може да бъде реализиран единствено по либерален метод: посредством демократични парламентарни избори, сподели още Иванов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР