80-годишeн свещеник е проводник на духовността в Свети влас. Той

...
80-годишeн свещеник е проводник на духовността в Свети влас. Той
Коментари Харесай

80-годишният отец Петър изградил 40 каменни параклиса край Свети Влас

80-годишeн духовник е проводник на духовността в Свети влас. Той е построил и 40 каменни параклиса в гората над курорта.

Когато преди 11 година отец Петър стартира да служи в храма „ Свети Власий “ стартира да гради и каменните параклиси. Духовното средище в гората е наричано от локалните „ Алеята на вярата “.

„ Тази концепция пристигна от Франция. Преди толкоз години бях в Монте Карло, Монако и отивайки по пътеката на Монако, долу е морето, горе е платото, виждам едни такива постройки с живота на Исус Христос – от Благовещение до Възкресение. И си споделих, че това, което видях там преди 15 година, може да бъде направено тук. Започнах първо с ей този параклис, по-късно станаха 2,3,5, 33 до 40 “, сподели отец Петър.

Бройката на параклисите не инцидентно е 40, тъй като божият народ е вървял 40 години от робския Египет към свободен Израел.

Всеки от параклисите споделя историята на България, а отчето самичък се е сдобивал с материала, а доста миряни траяли неговата концепция.

" Това са от морето множеството камъни. Имам кола, поставям ги в багажника и с количката до тук. Но доста доброволци са ми помагали, да са живи и здрави. Преди 11 година тази пътека беше с много тръни, костенурки, зайци, змии. Днес десетки хора отиват нагоре. Невероятно благополучие е, наслада “, сподели отец Петър пред БНТ.

Пътеката е живописна и предлага неповторими гледки към морето. Затова е и доста известна и посещавана дестинация от българи и чужденци.

А с построяването на дребна черква, свещеникът завършва своя божий маршрут в гората над " Свети Влас ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР