80:20 - схемата, която се прилага за туризма, ще продължи

...
80:20 - схемата, която се прилага за туризма, ще продължи
Коментари Харесай

Схемата 80:20 за туризма остава до края на 2020 г.

80:20 - схемата, която се ползва за туризма, ще продължи да работи до края на годината, заяви на конференция вицепремиерът и туристически министър Марияна Николова.

"Тази седмица, която измина много ограничения бяха набелязани. Имахме и смяна в законодателството. Удължихме периодите, в които може те да отсрочат своите отговорности към своите клиенти. Това ще бъде до края на годината ", сподели министър Николова. Тя засяга измененията в Закона за локалните налози и такси, с които депутатите промениха Закона за ограниченията и дейностите за изключителното състояние. Те плануват туроператорите, които са взели задатъци от своите клиенти, да могат да го възстановят до края на годината.

"Това е доста значимо за тях да не банкрутират. Много значимо е по схемата 60:40, която за нашия бранш е 80:20. Тази скица ще продължи да работи до края на годината с равномерен преход от есенен към зимен туризъм ", добави министърът. Тя уточни, че ще се види дали може да бъде продължена до 1 май 2021 година.

Имаме написан пилотен план за 10 млн. лева, които ще дадат глътка въздух на бранш "Туризъм ", разгласи още Николова.

В същото време тя регистрира, че е наясно, че плануваният запас от 10 млн. лева, не може да покрие потребностите на бранша.

"Ние продължаваме да търсим решения и механизми да подпомогнем най-пострадалия бранш. Продължаваме да търсим благоприятни условия за разпределяне на европейско финансиране от плануваните 29 милиарда лева ", сподели още министър Николова.

Тя уточни, че екскурзоводите не влизат в мярката от 10 млн. лева и посочи, че за тях се плануват обществени ограничения, с които да се подкрепи тяхната работа. "По тях в допълнение ще се произнесем ", добави министърът.

"Днес при премиера Бойко Борисов изслушахме представителите на Обединение "Бъдеще за туризма ". Преди седмица обединяването изиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата конюнктура и набелязване на съответни ограничения за попречване на банкрути ", сподели още Марияна Николова. Тя напомни, че от обединяването са желали и незабавен спешен проект.

Марияна Николова разясни, че през днешния ден министър председателят се е срещнал персонално с представителите на обединяването.

"С министъра на стопанската система организирахме незабавни диалози и по този начин намерихме едно съответно решение. Само дни след първата ни среща имаме написан пилотен план за към 10 млн. лева и още в петък той беше подаден в Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност ". Тези пари са незадоволителни, само че те са незабавната глътка въздух, която е изключително значима. Вече имаме написани и готови критерии за кандидатстване за този запас ", сподели още Марияна Николова.

По думите й при одобрение на плана от Комитета за наблюдаване във допустимо най-кратки периоди искащите ще могат да подават заявки. "Очакваме схемата да проработи още през месец август, като тя ще бъде в режим на de minimis - държавна помощ или съответната пилотна скица според от критериите ", добави още министърът на туризма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР