8 май е Международен ден на Червения кръст и Червения

...
8 май е Международен ден на Червения кръст и Червения
Коментари Харесай

Честваме международения ден на Червения кръст и Червения полумесец

8 май е Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец.
Празникът се отбелязва в деня на рождението на швейцарския хуманист Анри Дюнан, държавник и публицист, притежател на първата Нобелова премия за мир и основател на основаването на Международния комитет на Червения кръст, оповестява БНР.

За първи път 8 май е маркиран като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и основателя на Международното червенокръстко придвижване.

Няма друга идея, която по подобен неоспорим и безапелационен метод да сплотява хора с разнообразни специалности и обучение, с друга расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят – една голяма войска в работа на хуманността, милосърдието и солидарността.

От доста години на 8 май се придава по-универсално значение, поддържат се самостоятелни начинания и публични акции освен за ролята и смисъла на националните червенокръстки сдружения, само че и за принадлежността на всяко от тях към международното придвижване на Червения кръст и Червения полумесец.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР