8 акта са били съставени по време на проверките за

...
8 акта са били съставени по време на проверките за
Коментари Харесай

8 глобени за горене на отпадъци след 900 проверки в „Красна поляна“

8 акта са били формирани по време на инспекциите за горене на рискови предмети в София. Това разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на Нова телевизия. Проверени са 900 жилището в квартал " Красна поляна ”. Целта била да се види кой, какво гори.

``
реклама

Имаме мобилна станция, която, изключително при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на " Орлов мост ". Доста постоянно имаме данни от там. Те не се разграничават доста от останалите пет. Общо са пет станциите, те са на Националната организация по околна среда. Това са формалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз проследявам и гражданските станции ", разясни тя.

" Още предходната година имахме публични срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който инсталира и поддържа гражданските станции. Работи се по този начин, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни. Гражданските станции са по-скоро датчици. Официалните решения ние взимаме на база на формалните станции, само че следим всичко ", разгласи Фандъкова.

" Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление. При най-сериозните равнища, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване още веднъж беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и ограниченията, които поискахме и предприемахме. В няколко региона на София имаме проблеми с изгарянето на боклуци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали безусловно виждат горенето през прозореца. Понякога е мъчно да се диша. Ние сме в контакт с жителите, по тяхно предложение желаех и смяна на законодателството, с цел да може да се криминализира ", изясни столичният кмет.

" Решаването на казуса с чистотата на въздуха е сложен. Това са доста ограничения. Не единствено би трябвало, а е почнато и се работи доста интензивно. Още предходната година, още веднъж по мое предложение, беше изменен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища. Министерство на околната среда и водите създава наредбата, не знам на какъв стадий е сега. Идеята е да се контролира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават въглища, които могат съществено да замърсяват, или мокри дърва. Разбира се, това е развой ", сподели Фандъкова.

" Това, което е значимо, че наред с рестриктивните ограничения, ние подхващаме и насърчителни. Имаме опцията, към този момент работим по подмяната на отоплителните съоръжения гратис за хората на 20 000 семейства. Защитихме 2 огромни плана. В момента се работи по набирането на заявки за първия от тези планове. Той ще ни разреши на една трета от семействата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат сменени отоплителни тела. Това не са единствено нови печки. Това е замяна на отоплението с екологично гориво – газ, електричество и пелети ", съобщи тя.

" Проектите имат своите периоди. Лесно е просто да стоиш и да приказваш. Хората се тормозят. Първо би трябвало да ги убедиш, че това е в тяхна изгода. Второ – те се тормозят, че по-късно ще им бъде по-скъпо отоплението. На този стадий няма по какъв начин да задължим хората, тъй като би трябвало да им предложим опция. За това ние работим и за помощите, които по този начин да се разпределят, че за хора, които са минали на по-екологично гориво, да има опция да бъдат подкрепени и подкрепени ", изясни кемтицата на София.

" Ако разчитаме единствено на обучение в някои от кварталите, които горят гуми  и кабели и тровят хората, няма по какъв начин да се случат нещата. За това трябват съществени наказания. За това приказвам за сложни ограничения. Трябва да ограничаваме трафика, би трябвало да понижаваме и глобяваме колите, които замърсяват. Мисля, че ние би трябвало да изпращаме към цялото общество обръщение, че въздухът е подобен, тъй като ние го вършим с нашата активност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще употребявам градски превоз. Ролята на общината е да влага в това да направи градския превоз наличен и комфортен ", счита Йорданка Фандъкова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 CollectoRitioner (преди 2 секунди) Рейтинг: 2898 | Одобрение: -6392 Там са диви секяни! A COLLECTIONER OF RARE ARTEFACTS/OBJECTS (PAINTINGS, ANCIENT ASIAN SWORDS) AND A COLLECTOR OF ENVY. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР