79-годишният Хансен беше осъден през 2002 г. на доживотен затвор,

...
79-годишният Хансен беше осъден през 2002 г. на доживотен затвор,
Коментари Харесай

Бившият агент на ФБР Робърт Хансен, шпионирал за Русия, почина в американски затвор

79-годишният Хансен беше наказан през 2002 година на пожизнен затвор, откакто се призна за отговорен в шпионаж в интерес на Съветския съюз и по-късно на Русия в продължение на повече от 20 години.

Персоналът на пандиза предприе животоспасяващи ограничения, откакто откри, че Хансен не реагира в понеделник сутринта, само че не съумя, се споделя в изказване на Бюрото на пандизите. Не е посочена причина за гибелта.

Хансен, който излежаваше присъдата си в Колорадо, се причисли към Федералното бюро за следствие през 1976 година и стартира да продава класифицирана информация на Съветския съюз през 1985 година, съгласно ФБР.

Към момента на арестуването му през 2001 година той е получил обезщетение с над 1,4 милиона $ в брой, банкови средства и диаманти в подмяна на компрометиране на голям брой човешки източници, разследващи техники и секретни документи на Съединени американски щати, се споделя в уеб страницата на бюрото.

„ ФБР му довери някои от най-чувствителните секрети на държавното управление на Съединени американски щати и вместо да отбрани това доверие, той злоупотреби и го съобщи “, споделя ФБР, добавяйки, че Хансен е употребявал своя „ опит и образование като сътрудник на контраразузнаването “, с цел да остават незабелязани с години. Бившият шеф на ФБР Луис Фри разказа държанието на Хансен по време на ареста му като „ най-предателското деяние, което можете да си визиите “ против Съединени американски щати.

Разследващите от ФБР работиха години наред, с цел да се опитат да разпознават шпионина в техните редици. В седмиците преди ареста на Хансен през февруари 2001 година към 300 чиновници са работили по следствието и са го следили, съгласно ФБР.

Екип за арести води Хансен в ареста, откакто го хвана да прави „ мъртва капка “ на секретни материали в парк в предградие на Вирджиния, споделят от ФБР.

Правителството на Съединени американски щати реши да не желае смъртно наказване против Хансен, откакто той подписа съглашение за признание на виновността, съгласно което той сътрудничи на американските разследващи организации.

„ Като се има поради сериозността на измяната на Хансен и силата на аргумента на държавното управление, решението да се откаже от най-тежкото наказване, планувано от закона за това действие, беше мъчно “, сподели тогавашният основен прокурор Джон Ашкрофт в изказване по това време.

„ Въз основа на мощната рекомендация на разследващата общественост беше направено решение, че би било уместно държавното управление да позволи този случай по метод, който подсигурява откровеното съдействие на Хансен и пази информацията за националната сигурност, като в същото време подсигурява, че Хансен ще прекара всеки ден от до края на живота си зад решетките.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР