76 години след Кървавата Коледа за българите в Македония продължава

...
76 години след Кървавата Коледа за българите в Македония продължава
Коментари Харесай

Хиляди са избитите българи в Македония, повече са от Сталинските репресии

 76 години след Кървавата Коледа за българите в Македония продължава да има неясноти какъв брой са починалите след репресиите.

" Няма статистика за избитите, което значително се дължи на дългогодишната българска индиферентност към тази проблематика. Тъй като е реалност, че когато стартират тези репресии - някои ръководители на тогавашната Република Македония и са с пробългарски позиции, осведомят българското държавно управление за това, което става, само че до 48-ма година е интервал на безмълвие от страна на България. Това предизвиква тези репресии ", сподели доцент Спас Ташев от Българска академия на науките в студиото на " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че в наши дни се приема, че към 23 000 са избитите, като това са калкулации на Веселин Ангелов.

" Срещал съм ги и в някои западни издания. Говори се и за 130 000 репресирани. Не мога да кажа до какъв брой тази численост е точна, само че като цяло съм попадал на данни, които демонстрират, че 60% от популацията е репресирано ", разяснява още доцент Ташев пред.

По думите му това надвишава Сталинските репресии.

" Сталин беше знаменит деспот, до момента в който Тито бе един дребен деспот, който лавираше сред двете международни системи през този интервал. Поради което съумя да прикрие своите закононарушения за известно време, само че в един миг нещата се трансформират. Данните излязоха нескрито, а неговата Югославия изгуби своето значение ", добави доцент Спас Ташев.

Той е безапелационен, че има от какво да се научим от нашето безучастие.

Кървавата Коледа

При политическите репресии през януари 1945 година са премахнати или измъчвани без съд или присъда хора с изявено българско съзнание. Жестокостите, осъществени от комунистическите управляващи, стартират на 7 януари - християнския празник Коледа по остарял жанр.

По разпореждане на маршал Тито са погубени 1200 българи, описите за които са готови от Лазар Колишевски. Целта е била да се заличи българското съзнание и да се форсира процесът на македонизация на популацията. Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица край село Отешево са избити доста българи, а телата са хвърляни в Преспанското езеро. Във Велес телата са закопани зад черквата " Свети Спас “ и край Пуста кула.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР