“75 % от членовете в екипите за управление на стратегиите

...
“75 % от членовете в екипите за управление на стратегиите
Коментари Харесай

Все повече жени играят ключова роля в развитието на земеделието у нас

“75 % от членовете в екипите за ръководство на тактиките за Водено от общностите локално развиване (ВОМР) в качеството им на изпълнителни шефове на Местните инициативни групи (МИГ), специалисти, счетоводители или механически асистенти в България са дами “,  Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на Международната министерска конференция на тематика „ Жените и тяхната позиция в селските региони “.

Форумът, който се организира в Бърдо на Краню, Словения, е част от календара на събитията в бранш „ Земеделие ”, в границите на словенското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието е съпроводено и от формалното разкриване на 59-тото издание на Международното селскостопанско ревю „ АГРА` 2021 “.

Жените вземат участие интензивно и в органите на ръководство, като заемат близо 40 % от състава на управителните препоръки “, означи още аграрният заместник-министър. Той добави, че в 30 от 64 изпълнявани локални тактики у нас, са включени ограничения, по които претендентите – дами получават по-голям брой точки при оценката на плановите оферти.

„ Въпреки това, към сегашния стадий мъжете преобладават съвсем във всички сфери в селското стопанство и имат водеща роля в ръководството на стопанствата. Ето за какво дейната роля на дамите в селските региони би трябвало да бъде насърчавана и подкрепяна в границите на тактиките за развиване на селските региони, и в идващия програмен интервал “, уточни заместник-министърът . Георги Събев подчертава и върху значимата роля на дамите в съхранението и развиването на дребните и фамилните аграрни стопанства, които са главните социално-икономически детайли на селските региони и способстват директно за производството на храни, опазването на обичайните познания и умения, националната и културната еднаквост.

Той добави, че правилото на равнопоставеност на половете би трябвало да се съблюдава и ползва във всички области на публичния живот .

В края на форума делегатите на страните участнички одобриха взаимна декларация от Международната конференция.

 

Министерство на земеделието, храните и горите

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР