75 души успяха да гласуват на една машина в рамките

...
75 души успяха да гласуват на една машина в рамките
Коментари Харесай

ЦИК: В над половината от подписките на партиите има "мъртви души"

75 души съумяха да гласоподават на една машина в границите на час при извършения от ЦИК първи опит . Предстоят още два такива - в Доброславци и в Сливница, като едвам след тях ще се дефинира какъв брой спомагателни устройства за гласуването на 11 юли ще са нужни. 

Планира се в секции, в които на предишните избори са дали своят вот над 450 души, да има повече от една машина

Една от служебно записаните партии за присъединяване в изборите, към този момент е заличена . Проверката е посочила по-малък брой от изискваните подписи за поддръжка. Това е Национално придвижване " Единство ", като 364 от подписите в листата за нея са се оказали на покойници. 

В над половината от подписките на партиите има " мъртви души " , само че те са в допустим брой и е допустимо да има умряли, откакто са дали поддръжка, разясниха от ЦИК. 

Изчаква се инспекцията за още три партии и една коалиция, с цел да стане явен окончателният брой на записаните за присъединяване във вота на 11-и юли.

ЦИК не е удовлетворила нито едно искане от посолство за понижаване броя на прогнозните секции в чужбина . Говорителят Светозар Томов:

" Централната изборна комисия не се е съобразила с нито едно от настояванията да се редуцира броят на секциите, които към този момент са оповестени, а окончателният брой на секциите и местата, където ще се основат секции отвън страната, ще бъде избран, откакто завърши срокът за подаване на заявки ".

Машините за гласоподаване в чужбина е допустимо да се транспортират от фирмата-доставчик или с дипломатическо карго . В страната това може да стане и по общоприетия метод - с изборните бумаги и под защитата на Министерство на вътрешните работи. 

" Изключително деликатно би трябвало да се работи с изборните описи . Когато приказваме за така наречен " мъртви души ", би трябвало да сме доста прецизни защо става дума ", сподели в изявление за предаването " Нещо повече " Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР