73 години минаха от публикуването на първата книга за Пипи

...
73 години минаха от публикуването на първата книга за Пипи
Коментари Харесай

Пипи дългото чорапче стана на 73

73 години минаха от публикуването на първата книга за Пипи от Астрид Линдгрен. Всички помнят популярното запознанство с може би най-обичаната детска героиня.
„ Скъпи другари, при вас идва едно шведско момиче, което се споделя Пипи Дългото чорапче. Тя е много чудата, само че аз се надявам, че все пак вие ще я обикнете. Пипи живее напълно сама в една остаряла къща, наречена Вила Вилекула. Тя няма нито майка, нито баща, само че това ни минимум не я тревожи, тъй като си има кон и маймунка, а в прилежащата къща живеят две нейни другарчета — Томи и Аника. Пипи е най-силното момиче в света. “
Истинското име на Пипи е Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. Тя е 9-годишна, червенокоса, луничава, с две стърчащи встрани плитки. Живее във Вила Вилекула с дребната маймунка на име Господин Нилсон и коня, който постоянно държи на верандата и може с лекост да реалокира, когато пожелае. Нейни съседи са Томи и Аника Сетергpен — брат и сестра, чиито родители са постоянно спокойни, когато децата им са с Пипи. Пипи е неизмеримо мощно момиче, богато и с гений да разправя врели-некипели, въпреки че в никакъв случай не лъже със зла предумисъл. Тя живее без наставнически надзор и постоянно се надсмива над възрастните — нещо, което импонира на младите читатели — изключително, когато тези възрастни са несправедливи или нечестни.
Линдгрен основава историята през 1941 година

Тогава тя гледа болната си 7-годишна щерка Карин, която я моли да ѝ опише историята за Пипи Дългото чорапче (персонаж, който самата тя преди малко си е измислила). През 1944 година изпраща ръкописа на издателство " Бониер ", само че те го отхвърлят с думите, че общо взето не са разбрали нищо от историята. Издателство " Рабен & Сьогрен " обаче го одобряват и през 1945 година излиза първата книга - " Пипи Дългото чорапче "


Бисерите на Пипи

1. Защо ходя заднишката ли? - възкликна Пипи - Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да живее, както си желае? "
2. " Светът е цялостен с всякакви неща и в действителност и ма потребност някой да ги потърси и откри . Именно това вършат нещотърсачите. "
3. " Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел , и татко, който е негърски крал , а самата цялостен живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш по какъв начин да се държиш в учебно заведение измежду всичките тия ябълки и таралежи. "
4. " Но, Пипи, сподели Томи, - можеш ли да свириш на пиано?
- Отде ще знам дали мога, като в никакъв случай не съм опитвала - отвърна Пипи. А би трябвало да ти кажа, Томи, че с цел да се научиш да свириш на пиано без пиано, са нужни ужасно доста извършения. "
5. " Най-важното за дребните деца е да знаят ред. Особено, в случай че сами си го дефинират. "
6. " Седя си в моята самотност и по този начин се надхитрям със себе си, че да ти е драго да ме слушаш. Онази вечер, когато си легнах, скалъпих една опашата неистина за някакво теле, което умее да плете дантела и да се катери по дърветата, и знаете ли, имах вяра си на всяка дума! Това се вика добра неистина. "
7. " — Защо държиш кон на верандата си? — попита Томи. Всички коне, които знаеше, живееха в конюшни.
— Хм — отговори замислено Пипи. — В кухнята единствено иска ми се спънка, а пък в гостната не го свърта . "
— Бих желала да купя 4 литра люкарство — сподели Пипи.
— Какво лекарство? — нетърпеливо попита аптекарят.
— Предпочитам такова, дето лекува заболявания.
— Какви заболявания? — попита аптекарят още по-нетърпеливо.
— Хм, ами да оказва помощ против коклюш, мехури по краката, болки в корема, червен вятър и в случай че инцидентно си напъхаш бобено зърно в носа и ей такива работи. Би било добре, в случай че с него може да се полират и мебели. Изобщо да бъде едно великолепно люкарство. "
9. За да претърпиш корабокрушение, първо би трябвало да имаш транспортен съд.
10. А в този момент по-добре си идете вкъщи - сподели им Пипи, - з а да може на следващия ден отново да дойдете. Защото в случай че не си отидете, няма по какъв начин да дойдете отново, нали? А това би било тъпо.

" Светът е цялостен с всякакви неща и в действителност има потребност някой да ги потърси и откри. Именно това вършат нещотърсачите. "

" Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и татко, който е негърски крал, а самата цялостен живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш по какъв начин да се държиш в учебно заведение измежду всичките тия ябълки и таралежи. "

" Но, Пипи, сподели Томи, - можеш ли да свириш на пиано?
- Отде ще знам дали мога, като в никакъв случай не съм опитвала - отвърна Пипи. А би трябвало да ти кажа, Томи, че с цел да се научиш да свириш на пиано без пиано, са нужни ужасно доста извършения. "

" Най-важното за дребните деца е да знаят ред. Особено, в случай че сами си го дефинират. "

" Седя си в моята самотност и по този начин се надхитрям със себе си, че да ти е драго да ме слушаш. Онази вечер, когато си легнах, скалъпих една опашата неистина за някакво теле, което умее да плете дантела и да се катери по дърветата, и знаете ли, имах вяра си на всяка дума! Това се вика добра неистина. "

" - Какво написа там? - заинтересува се Пипи.
- Пише: " Страдате ли от лунички? " - изясни й Аника.
Тя бутна вратата и влезе в магазина, последвана от Томи и Аника. На щанда стоеше стара дама. Пипи потегли право към нея.
- Не! - съобщи уверено тя.
- Какво обичаш? - попита дамата.
- Не! - повтори Пипи.
- Не разбирам, какво искаш да кажеш - учуди се дамата.
- Не, напълно не пострадвам от лунички! - съобщи Пипи.
Едва в този момент дамата проумя, само че когато се загледа в Пипи, не можа да се въздържи и възкликна:
- Но, благо дете, цялото ти лице е обсипано с лунички!
- Ами, че да! - отвърна Пипи. - Но не пострадвам от тях, а си ги одобрявам! ДОВИЖДАНЕ! "

" В този момент през портата нахълтаха двама служители на реда в цялостна униформа.
— Ой — възкликна Пипи, — и през днешния ден май че ми върви. След плодов крем най-вече обичам служители на реда.
И потегли към тях с грейнало от наслада лице.
— Ти ли си момичето, което се е настанило във Вила Вилекула? — попита единият служител на реда.
— Напротив — отвърна Пипи. — Аз съм една мъничка лелка, която живее на третия етаж в другия завършек на града.
Тя единствено искаше да се пошегува с служителите на реда. Но те взеха решение, че това по никакъв начин не е смешно, и й споделиха да не бъде нахална. После й оповестиха, че положителни хора в града са уредили да й се даде място в детски дом.
— Аз към този момент си имам място в детски дом — сподели Пипи.
— Така ли, уреди ли се към този момент? — попита единият служител на реда. — Къде е този детски дом?
— Тук! — отвърна гордо Пипи. — Аз съм дете, това е моят дом и затова е детски дом. В него имам място, и то доста място.
— Мило дете — усмихна се служителят на реда. — Не можеш да схванеш. Ти би трябвало да идеш в същински детски дом, където ще се грижат за теб.
— Може ли човек да си заведе кон във вашия детски дом? — попита Пипи.
— Не, несъмнено — отвърна служителят на реда.
— Така си и мислех — сподели тъмно Пипи. — А маймуна?
— Ами! Как може! — Аха — сподели Пипи, — тогава търсете си другаде деца за вашия детски дом. Аз там няма да ида.
— Ти не разбираш ли, че би трябвало да вървиш на учебно заведение — сподели служителят на реда.
— А за какво би трябвало да отивам на учебно заведение?
— За да се учиш на всякакви неща, естествено.
— Какви неща? — настояваше Пипи.
— Най-различни — отговори служителят на реда. — Цял куп потребни неща, като да вземем за пример таблицата за умножение.
— Девет години съм се справяла без някакви си таблици за уморение — сподели Пипи. — Така ще си карам и отсега нататък.
— Помисли си обаче какъв брой тежко ще ти бъде, в случай че останеш неука. Нали когато пораснеш, някой може да те попита коя е столицата на Португалия и няма да знаеш какво да му отговориш?
— Как да не зная какво да му отговоря — възкликна Пипи. — Ей по този начин ще му отговоря: «Щом като толкоз ти се е приискало да узнаеш коя е столицата на Португалия, поучавам те да напишеш едно писмо до Португалия и да попиташ!»
— А няма ли да ти е мъчително, че ти самата не знаеш това?
— Твърде е допустимо — позволи Пипи. — Понякога нощем, когато съм будна, ще се чудя и квас: «Ееех, по какъв начин ли се споделя столицата на Португалия?» Но в края на краищата човек не може да се забавлява — продължи Пипи и за многообразие застана на ръце. — Между другото била съм в Лисабон с татко си — продължи тя, както си стоеше с главата надолу, тъй като и по този начин можеше да приказва. "

" — Защо държиш кон на верандата си? — попита Томи. Всички коне, които знаеше, живееха в конюшни.
— Хм — отговори замислено Пипи. — В кухнята единствено иска ми се спънка, а пък в гостната не го свърта. "

" — Пипи — сподели задъхано Томи, тъй като беше тичал доста бързо. — Пипи, искаш ли да дойдеш с нас на цирк?
— Мога да дойда с вас под дърво и камък — сподели Пипи. — Но дали мога да дойда на цирк, не знам, тъй като нямам визия какво е това цирк. Боли ли там?
— Колко си смешна — засмя се Томи. — Как ще боли! Знаеш ли какъв брой е радостно. Коне и палячовци и красиви дами, които вървят по въже!
— Но коства пари — сподели Аника и разтвори ръчичките си, с цел да ревизира дали лъскавата монета от две крони и двете по 50 йоре са още там.
— Аз съм богата като магьосник — съобщи Пипи. — Все ще мога да си купя един цирк. Макар че ще стане тясно, в случай че имам повече коне. Палячовците и хубавите дами някак ще набутам в килера. Но тая работа с конете ще бъде по-трудна.
— Щуротии! — сподели Томи. — Кой ти споделя да купуваш цирка? Трябва да си платиш, с цел да гледаш, разбираш ли?
— Гледай ти! — възкликна Пипи и зажумя. — Та белким гледането коства пари? А аз по през целия ден се разхождам и зяпам! Кой знае какъв брой пари имам да давам за това!
След малко тя деликатно отвори едното си око и стартира да го върти на всички страни.
— Да коства колкото си ще — сподели тя, — само че просто би трябвало да погледна!
Най-сетне Томи и Аника въпреки всичко съумяха да обяснят на Пипи какво е това цирк и тя отиде да вземе няколко златни парички от своята чанта. После си постави шапката, огромна колкото колело, и тримата се запътиха към цирка. Навалицата се блъскаше пред купола, а пред гишето за билети се виеше дълга опашка. Постепенно пристигна ред и на Пипи. Тя вмъкна глава в прозорчето, впери взор в добродушната остаряла дама, която седеше зад гишето, и попита:
— Е, какъв брой коства да те погледа човек?
Но остарялата жена беше чужденка, така че не разбра какво й сподели Пипи, а отвърна:
— Малко момиче, штрува пет крона на прекрасен място, три крона на по-лош място и една крона на изправен на крака.
— Аха — сподели Пипи, — само че тогава ще обещаеш да вървиш и по въже.
Тук се намеси Томи, който изясни, че Пипи желае билет от по-евтините. Пипи подаде една златна паричка и остарялата жена я заоглежда недоверчиво. Дори я захапа, с цел да се убеди дали в действителност е златна, и едвам тогава Пипи получи своя билет. Освен това получи и доста сребърни пари като ресто.
— Какво ще ги върша тия грозни дребни бели монети? — недоволстваше Пипи. — Я си ги задръж, а аз ще те погледна два пъти. На изправен на крака. "
1. Защо ходя заднишката ли? - възкликна Пипи - Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да живее, както си желае? "

2. " Светът е цялостен с всякакви неща и в действителност има потребност някой да ги потърси и откри. Именно това вършат нещотърсачите. "

3. " Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и татко, който е негърски крал, а самата цялостен живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш по какъв начин да се държиш в учебно заведение измежду всичките тия ябълки и таралежи. "

4. " Но, Пипи, сподели Томи, - можеш ли да свириш на пиано?
- Отде ще знам дали мога, като в никакъв случай не съм опитвала - отвърна Пипи. А би трябвало да ти кажа, Томи, че с цел да се научиш да свириш на пиано без пиано, са нужни ужасно доста извършения. "

5. " Най-важното за дребните деца е да знаят ред. Особено, в случай че сами си го дефинират. "

6. " Седя си в моята самотност и по този начин се надхитрям със себе си, че да ти е драго да ме слушаш. Онази вечер, когато си легнах, скалъпих една опашата неистина за някакво теле, което умее да плете дантела и да се катери по дърветата, и знаете ли, имах вяра си на всяка дума! Това се вика добра неистина. "

7. " - Какво написа там? - заинтересува се Пипи.
- Пише: " Страдате ли от лунички? " - изясни й Аника.
Тя бутна вратата и влезе в магазина, последвана от Томи и Аника. На щанда стоеше стара дама. Пипи потегли право към нея.
- Не! - съобщи уверено тя.
- Какво обичаш? - попита дамата.
- Не! - повтори Пипи.
- Не разбирам, какво искаш да кажеш - учуди се дамата.
- Не, напълно не пострадвам от лунички! - съобщи Пипи.
Едва в този момент дамата проумя, само че когато се загледа в Пипи, не можа да се въздържи и възкликна:
- Но, благо дете, цялото ти лице е обсипано с лунички!
- Ами, че да! - отвърна Пипи. - Но не пострадвам от тях, а си ги одобрявам! ДОВИЖДАНЕ! "

8. " В този момент през портата нахълтаха двама служители на реда в цялостна униформа.
— Ой — възкликна Пипи, — и през днешния ден май че ми върви. След плодов крем най-вече обичам служители на реда.
И потегли към тях с грейнало от наслада лице.
— Ти ли си момичето, което се е настанило във Вила Вилекула? — попита единият служител на реда.
— Напротив — отвърна Пипи. — Аз съм една мъничка лелка, която живее на третия етаж в другия завършек на града.
Тя единствено искаше да се пошегува с служителите на реда. Но те взеха решение, че това по никакъв начин не е смешно, и й споделиха да не бъде нахална. После й оповестиха, че положителни хора в града са уредили да й се даде място в детски дом.
— Аз към този момент си имам място в детски дом — сподели Пипи.
— Така ли, уреди ли се към този момент? — попита единият служител на реда. — Къде е този детски дом?
— Тук! — отвърна гордо Пипи. — Аз съм дете, това е моят дом и затова е детски дом. В него имам място, и то доста място.
— Мило дете — усмихна се служителят на реда. — Не можеш да схванеш. Ти би трябвало да идеш в същински детски дом, където ще се грижат за теб.
— Може ли човек да си заведе кон във вашия детски дом? — попита Пипи.
— Не, несъмнено — отвърна служителят на реда.
— Така си и мислех — сподели тъмно Пипи. — А маймуна?
— Ами! Как може! — Аха — сподели Пипи, — тогава търсете си другаде деца за вашия детски дом. Аз там няма да ида.
— Ти не разбираш ли, че би трябвало да вървиш на учебно заведение — сподели служителят на реда.
— А за какво би трябвало да отивам на учебно заведение?
— За да се учиш на всякакви неща, естествено.
— Какви неща? — настояваше Пипи.
— Най-различни — отговори служителят на реда. — Цял куп потребни неща, като да вземем за пример таблицата за умножение.
— Девет години съм се справяла без някакви си таблици за уморение — сподели Пипи. — Така ще си карам и отсега нататък.
— Помисли си обаче какъв брой тежко ще ти бъде, в случай че останеш неука. Нали когато пораснеш, някой може да те попита коя е столицата на Португалия и няма да знаеш какво да му отговориш?
— Как да не зная какво да му отговоря — възкликна Пипи. — Ей по този начин ще му отговоря: «Щом като толкоз ти се е приискало да узнаеш коя е столицата на Португалия, поучавам те да напишеш едно писмо до Португалия и да попиташ!»
— А няма ли да ти е мъчително, че ти самата не знаеш това?
— Твърде е допустимо — позволи Пипи. — Понякога нощем, когато съм будна, ще се чудя и квас: «Ееех, по какъв начин ли се споделя столицата на Португалия?» Но в края на краищата човек не може да се забавлява — продължи Пипи и за многообразие застана на ръце. — Между другото била съм в Лисабон с татко си — продължи тя, както си стоеше с главата надолу, тъй като и по този начин можеше да приказва. "

9. " — Защо държиш кон на верандата си? — попита Томи. Всички коне, които знаеше, живееха в конюшни.
— Хм — отговори замислено Пипи. — В кухнята единствено иска ми се спънка, а пък в гостната не го свърта. "

10. " — Пипи — сподели задъхано Томи, тъй като беше тичал доста бързо. — Пипи, искаш ли да дойдеш с нас на цирк?
— Мога да дойда с вас под дърво и камък — сподели Пипи. — Но дали мога да дойда на цирк, не знам, тъй като нямам визия какво е това цирк. Боли ли там?
— Колко си смешна — засмя се Томи. — Как ще боли! Знаеш ли какъв брой е радостно. Коне и палячовци и красиви дами, които вървят по въже!
— Но коства пари — сподели Аника и разтвори ръчичките си, с цел да ревизира дали лъскавата монета от две крони и двете по 50 йоре са още там.
— Аз съм богата като магьосник — съобщи Пипи. — Все ще мога да си купя един цирк. Макар че ще стане тясно, в случай че имам повече коне. Палячовците и хубавите дами някак ще набутам в килера. Но тая работа с конете ще бъде по-трудна.
— Щуротии! — сподели Томи. — Кой ти споделя да купуваш цирка? Трябва да си платиш, с цел да гледаш, разбираш ли?
— Гледай ти! — възкликна Пипи и зажумя. — Та белким гледането коства пари? А аз по през целия ден се разхождам и зяпам! Кой знае какъв брой пари имам да давам за това!
След малко тя деликатно отвори едното си око и стартира да го върти на всички страни.
— Да коства колкото си ще — сподели тя, — само че просто би трябвало да погледна!
Най-сетне Томи и Аника въпреки всичко съумяха да обяснят на Пипи какво е това цирк и тя отиде да вземе няколко златни парички от своята чанта. После си постави шапката, огромна колкото колело, и тримата се запътиха към цирка. Навалицата се блъскаше пред купола, а пред гишето за билети се виеше дълга опашка. Постепенно пристигна ред и на Пипи. Тя вмъкна глава в прозорчето, впери взор в добродушната остаряла дама, която седеше зад гишето, и попита:
— Е, какъв брой коства да те погледа човек?
Но остарялата жена беше чужденка, така че не разбра какво й сподели Пипи, а отвърна:
— Малко момиче, штрува пет крона на прекрасен място, три крона на по-лош място и една крона на изправен на крака.
— Аха — сподели Пипи, — само че тогава ще обещаеш да вървиш и по въже.
Тук се намеси Томи, който изясни, че Пипи желае билет от по-евтините. Пипи подаде една златна паричка и остарялата жена я заоглежда недоверчиво. Дори я захапа, с цел да се убеди дали в действителност е златна, и едвам тогава Пипи получи своя билет. Освен това получи и доста сребърни пари като ресто.
— Какво ще ги върша тия грозни дребни бели монети? — недоволстваше Пипи. — Я си ги задръж, а аз ще те погледна два пъти. На изправен на крака. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР