7 световни титли във Формула 1, 91 победи в Гран

...
7 световни титли във Формула 1, 91 победи в Гран
Коментари Харесай

Непобедимият шампион и неговият половин век!

7 международни трофеи във Формула 1, 91 победи в Гран при в разнообразни краища на света, 13 първи места за един сезон (2004 г.) и… един безразсъден случай. Михаел Шумахер е кумир на милиони, спортна икона, емблематична фигура! Днес (3 януари) той става на 50!

Въпреки че не се е появявал в медийното пространство от 2013 година след тежката контузия на главата, Шуми продължава да живее в сърцата на своите милиони фенове и в фантазиите на по-младите му сътрудници на пистата. Те желаят да подобрят върховете му, да имат достиженията му, само че това е най-трудната задача във Формула 1! Просто тъй като германецът потвърдено е най-хубавият, а тронът му за в този момент не е заплашен, даже след второто му отричане от дейната спортна кариера преди 7 години!

Снимка: Getty Images

Михаел постоянно е носил скоростта в себе си. Болидите са негова пристрастеност още от раждането му на 3 януари 1969 година в град Хюрт. Преди половин столетие Ралф и Елизабет приветстват на бял свят първия си правоприемник. Таткото работи като зидар, само че прави всичко допустимо да поддържа своето семейство и да им даде най-важното – опцията да мечтаят. Именно Ралф е първият, който вкарва Шуми в кола – дребна детска играчка с педали, на която поставя електрически мотор. Следва по-мощен карт, а цялото семейство стартира да се занимава със скоростното развлечение. Ралф става шеф на дребна картинг писта, Елизабет работи в бюфета, а Михаел просто… кара.

С всеки минал ден той е все по-добър. На 6 печели първата си огромна купа – тази на клуба, в който го записва татко му. На 15, година, откакто получава първия си лиценз за играч, той става първенец на Германия при юношите. Следва европейска купа по картинг през 1987 година

Снимка: Getty Images

На всички е ясно, само че Шумахер не е елементарен! Той е роден да лети по пистата!

Естественото продължение на кариерата му е Формула 3. През 1989 година той се причислява към тима на Вили Вебер, а година по-късно „ Мерцедес “ го канят в своята стратегия за развиване на надарени млади водачи. Шуми печели последното съревнование за сезона и се подрежда пети в крайното класиране при водачите, откакто е взел участие в единствено 3 от 9 старта. 9-ото десетилетие на ХХ век стартира с прелестно показване за Михаел на писта „ Хокенхаймринг “. Той притегля вниманието на огромните играчи в най-скъпия спорт в света.

От „ Мерцедес “ не престават да наблюдават Шуми, до момента в който от „ Джордан “ работят. Британският тим имат потребност от свежа кръв в болида, откакто главният им водач Бертран Гашо е наказан на 2 години затвор поради нахлуване със сълзотворен спрей над водач на такси. Мениджърът на Михаел Вили Вебер съзира опция и я употребява. Спокоен и балансиран Шумахер идва на писта „ Силвърстоун “ и прави… най-хубавата обиколка с болид на „ Джордан “. Дни по-късно той кара на именитата „ Спа “ в първото си съревнование във Формула 1. Датата е 25 август 1991 година Въпреки че е покрай родния му дом, Шуми в никакъв случай не е карал на тази писта! Вебер обаче отсича изрично: „ Моето момче е направил стотици обиколки тук! “. И с цел да е достоверна лъжата, Михаел дава 7-мо време в квалификациите, като е единствено на 3 секунди от водача Айртон Сена – тогава повторен международен първенец! В самото съревнование немският юноша има проблеми със съединителя и би трябвало се откаже преди финала.



Но все пак първите фрази в приказката му към този момент е написани. В контракта му с „ Джордан “ има уговорка за смяна на отбора. Тя е написана поради „ Мерцедес “, само че от „ Бенетон “ са по-бързи. След няколко дни Шуми сяда в техния болид, откакто трикратният международен първенец Нелсон Пикет се отхвърля. В първия си сезон той печели 4 точки в 6 старта, а най-хубавото му достижение е петото място на Гран при на Италия. През 1992 година той се завръща на „ Спа “, с цел да я огледа след надпреварата от най-високото място на почетната стълбичка.

Снимка: Getty Images

Винаги балансиран, сериозен, без страсти, Шумахер ясно демонстрира, че с него би трябвало да се преценяват и приключва на трето място в генералното класиране. През 1993 година следва победа в Португалия, само че техническите проблеми с болида не спрат и това му носи едвам 4-о място в генералното класиране.

През идващия сезон Международната автомобилна федерация трансформира разпоредбите за потребление на техника в болидите и това се оказва огромен плюс за Михаел, който печели 8 надпревари (и първия полпозишън в кариерата си в Монако), а на края закономерно подвига купата, макар че Деймън Хил приключва единствено на 1 точка след него.

Снимка: Getty Images

1995 година стартира с нов мотор за „ Бенетон “ и приключва с втора купа за Шумахер!

Само че всеки помни Михаел с червен екип и в болида на „ Ферари “. Все отново феновете на Формула 1 го назовават „ аления барон “! Въпреки триумфите с „ Бенетон “, той подписва контракт с италианския отбор, а заслуга за това има легендата Ники Лауда, който упорства, че надареният немец е единственият, който може да се качи в мощната машина с емблематичното конче!

Снимка: Getty Images

Началото не е толкоз обнадеждаващо. Болидът на Шуми постоянно търпи механически проблеми, които го оставят отвън подиума, а през 1996 година той е трети в крайното класиране. През 1997 година борбата на пистата и в класирането е с Жак Вилньов. Разликата сред двамата е незначителна и всичко ще се реши на последното Гран при на сезона в Португалия. При опит за изпреварване на Вилньов, Шумахер прави маневра, с която заплашва своя съперник. Това не остава неусетно от уредниците, които дисквалифицират германеца от генералното класиране.



1998 и 1999 година носят единствено главоболия на водача на „ Ферари “. През първата година той приключва втори след куп произшествия на пистата, а през втората чупи крайник и пропуща 6 старта, което му носи едвам 5-о място в крайното класиране при водачите.

Снимка: Getty Images

Казват, че счупеното носи благополучие! Шумахер може да го удостовери! Цял свят може! След като се възвръща от контузията, Михаел се завръща с 9 победи за сезона и първа купа за „ Ферари “ от 21 години. За него тя е трета. Следва и четвърта, и пета, и шеста, и седма! В следващи сезони! Всеки знае, че щом Шумахер излезе с аления си болид, съперниците треперят, тъй като първенецът е един, а те могат да бъдат единствено кандидати за неговата популярност.

През 2004 година той печели 7 следващи старта – връх, който към момента е неподобрен!

Снимка: Getty Images

Следват два сезона, в които Шуми е надлежно трети и втори. На 37 години той към този момент има империя. Спечелил е милиард $ от надпревари и рекламни контракти, което го прави първият състезател с толкоз огромна банкова сметка. В персонален проект нещата към Шумахер постоянно са били потайни. През 1995 година той се дами за Корина Беч. Двамата имат щерка Джина-Мария (днес на 22 години) и наследник Мик (на 20 години). Семейството живее в имение на брега на женевското езеро, само че други детайлности Михаел не разкрива. Просто там е неговата територия, в която публицистите нямат място.

Снимка: Getty Images

А какво става с контракта с „ Мерцедес “ – конструктора, който пръв подава ръка на Шуми? Всъщност германецът кара за тима. Той прави малко завръщане на пистата през 2010, само че до 2012 година се отдръпва наново, откакто третото място във Валенсия е на-доброто му показване.

Окончателният завършек на кариерата на Шумахер предвещава спокоен и изобилен живот за „ аления барон “. Само че ориста има други проекти. Човекът, който при всяко пускане на мотора поглежда гибелта в очите, само че в никакъв случай по лицето му не бе изписан боязън, претърпява безразсъден случай, който още веднъж го връща по челните страници на новинарските издания.

Снимка: Getty Images

На 29 декември 2013 година той се любува на фамилната си почивка във Френските Алпи. Решава да излезе със ските от пистата и тогава се случва страшното! Михаел пада и си удря главата в канара. Бързо е извикан хеликоптер, който го транспортира в Гренобъл. В локалната болница лекарите осъществяван двучасова комплицирана мозъчна интервенция на някогашния водач. Според експертите, единствено каската е избавила живота на Шуми. Той е подложен в изкуствена кома поради мозъчната контузия. Едва през март 2014 година положението му се стабилизира. През юни е изместен в дома си в Лозана, където би трябвало да протече рехабилитацията му.
Мъжът, оказал първa помощ на Шуми: Никога няма да не помни гледката Стефан Бозон е управлявал екипа, който получава сигнала за случая в Мерибел
Как е Шумахер? Може би това е най-задаваният въпрос! Само че отговор няма. Съпругата му Корина помоли за схващане още първоначално, когато огромният първенец се бореше за живота си. Различни издания спекулират с цената на лекуването на някогашния водач, като сумата в публикациите доближава над 50 хиляди евро на седмица, а къщата му е превърната в дребна болница. Само че публично удостоверение за положението на любимеца на милиони почитатели на високите скорости няма! Домът на семейство Шумахер е трансфорат в цитадела и в него се позволяват единствено доверени хора, като татко му Ралф и президентът на Международната автомобилна асоциация и някогашен управител на „ Ферари “ – Жан Тод.

Снимка: Getty Images

Адвокатите на фамилията дебнат свирепо за всяко приключване на информация. Те реагираха стремително, когато документите от болничното заведение в Гренобъл, свързани с интервенцията бяха откраднати. Виновникът бе оголен незабавно и измамен под правосъдна отговорност, а по-късно се обеси в килията си.

Единствената информация за положението на Шуми идва от редките изяви на говорителката на фамилията, а и към този момент на сина му Мик, който от тази година ще кара във Формула 3. „ Винаги съм желал да се състезавам с най-хубавите, какъвто е татко ми. Той е мой кумир, уповавам се един ден да ме съпоставят с него. “, сподели той преди време и по-късно добави, че самият Михаел го е насърчил да се захване с високите скорости.

Снимка: Getty Images

Независимо от информациите, огромна част от които са просто опит за търсене на сензация и неверни тълкувания на публични данни, почитателите не престават да обожават своя кумир! Онзи сериозният, чиято усмивка се появяваше единствено на най-високото ходило на почетната стълбичка. Онзи, чиито плакати висят в детските стаи на сегашните звезди! Големият първенец, великият играч, мощният войник! 50 години са единствено част от историята! Михаел Шумахер е потвърдил, че е доста повече! Той е този, който всички сочат за образец! Непобедимият победител!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР