7 месеца е срокът за проектиране и изграждане на тол

...
7 месеца е срокът за проектиране и изграждане на тол
Коментари Харесай

Министър Нанков: Тол системата тръгва до 7 месеца

7 месеца е срокът за планиране и създаване на тол системата, в това число въвеждането й в употреба. Още 12 месеца одитиране, оценка на успеваемостта и за корекции, в случай че са нужни. Общо 19 месеца за осъществяване на контракта. Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройство Николай Нанков пред БТВ.
„ За 7 месеца тол системата ще бъде построена на всички места в страната. Днес подписваме дълго чакания контракт за построяването и внедряването на тол системата след съвсем 2 години вървене по тъгите по отношение на процедурите “, съобщи Николай Нанков.
„ На стадий внедряване и създаване на тол системата би трябвало да бъдат осъществени 2 характерни и доста значими действия за самото й действие. На първо място изборът на обсег от републикански пътища, които ще попаднат под тол системата “, уточни районният министър.
"Разглеждани са разновидности от към 8 хиляди км, това са първокласните, второкласните пътища и автомагистралите, през вид до съвсем 75% от всички републикански пътища, който съм уверен, че няма да бъде определен. Втората доста значима задача е тарифирането, какви ще бъдат ставките за прекосяването по обособените пътища. Трябва да стане доста ясно на жителите, че тол таксата е единствено за тежкотоварните коли над 3,5 тона. За леките коли остават винетките, само че не хартиените, които познаваме понастоящем, а електронните “, изясни Николай Нанков.
„ Имаме разнообразни разбори от страна на Световната банка за приходите. Още първата година задачата ни е да реализираме доходи от към 1 милиарда лв., в този момент събираме към 350 млн. Лева. 2017 година е рекордна за доходи от приходи от винетки, без да усилваме цената, имаме с към 700 хиляди лв. винетки повече като брой и с 25 млн. лв. повече доходи. С тол таксата и смесената система би трябвало да стане ясно, че няма да покачваме цените на електронните винетки “, приключи министърът.
Договорът ще бъде подписан от ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов и от Михаел Вебер, представляващ изпълнителя КОНСОРЦИУМ „ КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС “. Стойността на контракта за създаване на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа е 149 997 000 лева без Данък добавена стойност.
Припомняме, че тол системата ще бъде на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР