7,5 млн. лева от държавния бюджет ще отидат за финансиране

...
7,5 млн. лева от държавния бюджет ще отидат за финансиране
Коментари Харесай

Държавата ще плаща до 3000 лв. месечно на постдокторанти, включително чужденци -

7,5 млн. лв. от държавния бюджет ще отидат за финансиране на млади учени и докторанти.

Парите отпусна Министерският съвет през днешния ден.

Те са по Национална стратегия " Млади учени и постдокторанти - 2 ", стадий 1.

Сумата е половината от общото финансиране. Периодът на осъществяване е 2022-2025 година

Средствата се разпределят сред 25 държавни висши учебни заведения, Българската академия на науките, Селскостопанска академия, Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни заболявания и Националния институт по метеорология и хидрология.

По първия модул на програмата ще се притеглят и назначават млади учени, които нямат контракт за работа с съответно висше учебно заведение или научна организация. Могат да бъдат финансирани и към този момент назначени асистенти, основни асистенти и докторанти, в това число в задочно и независимо образование, до 10 година след придобиване на първа магистърска степен.

Новоназначените млади учени ще получават заплащане от 1200 лева на месец. Младите учени, към този момент наети по различен контракт в същата организация, ще вземат в допълнение от 200 до 600 лева месечно. И в двата случая са включени средствата за осигуровки за сметка на работодателя.

Модул „ Постдокторанти “ е за учени с просветителна и научна степен „ лекар “ от българско или задгранично виеше учебно заведение или научна организация, добита преди не повече от 5 година Те ще аплайват за финансиране с план по настояща научна тематика. Проектът би трябвало да има детайлна стратегия и обстоен финансов проект. Срокът за осъществяване на плановете е до 24 месеца. С преимущество ще се класират постдокторанти, които не работят във висше учебно заведение или научна организация.

Възнаграждението за новоназначените постдокторанти е от 2000 до 3000 лева на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя и за спомагателни хонорари за просветителна и научна степен „ лекар “. Тези, които са от друга страна или обитаемо място, могат да получават в допълнение до 1000 лева месечно за квартирни разноски.
Постдокторантите, които работят към този момент в съответното висше учебно заведение или научна организация, ще получават в допълнение сред 300 и 600 лева на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР