69-ата Международна колездачна обиколка на България ще стартира на 27-ми

...
69-ата Международна колездачна обиколка на България ще стартира на 27-ми
Коментари Харесай

Колоездачната обиколката на България с рекорден награден фонд и интерес от чужбина

69-ата Международна колездачна обиколка на България ще започва на 27-ми август в София и ще финишира на 1-ви септември в Момчилград. Тази година ползата към огромното събитие бележи връх – 128 тима са желали да се включат в конкуренцията.

Родната федерация е решила, че може да одобри поръчка от 20-22 тима, заяви през днешния ден в пресклуб „ България “ ръководителят на централата Драгомир Кузов. Страната ни за първи път от 2017 година ще бъде показана от народен тим, сподели още той.

Състезателите са от разнообразни континенти – Европа, Азия, Америка. Сред тях са спечелилите от 2020 г и 2021 година – полякът Патрик Стош и германецът Имануел Щарк. Организаторите ог БФК с съображение се похвалиха също, че повече от 10 год. за участниците в Обиколката не е имало подобен награден фонд както тази година – 25 000 лева От тях една трета са за генералното класиране, останалата част са за стадиите.

Общата дължина на маршрута в идното издание на Обиколката е към 800 км, разпределени в увод, 2 полуетапа и 4 стадия. Трасето е доста по-трудно, денивелацията е огромна, разяснява заместник-председателят на БФК Любослав Венков.

Прологът е в събота, 27 Август, в София с дължина от 1 км към храм – паметника „ Св. Александър Невски “. Представянето на тимовете ще бъде в 16:00 ч., а началото на пролога се чака към 17:00 ч. като състезателите ще започват през период от 30 секунди. Всички гости и почитатели ще могат да се срещнат с участниците в Обиколката и да станат очевидци на първия притежател на Жълтата фланелка. Организаторите ще зарадват също публиката с забавна експозиция от ретровелосипеди по случай 120-годишнината от основаването на колоездачния съюз у нас.
Официалният старт на надпреварата ще е в неделя, 28 август, пред основния вход на националния стадион „ Васил Левски “ в 12:15 ч., след което колоездачите ще преминат първия стадий София – Пловдив с дължина от 177 км.

На 29-и август е вторият стадий Пловдив – Троян е с дължина от 106 км, като стартът ще бъде на изхода от с.Граф Игнатиево в 14:15ч. Финалът пред постройката на Община Троян се чака да бъде към 16:40 ч.

В третия ден от Обиколката състезателите ще би трябвало да изминат два полуетапа. Първият Троян – Габрово е 72 км и ще стартира пред постройката на Община Троян в 9:15 ч.. Финалът в Габрово пред Общината се чака да бъде към 10:55 ч.

Вторият полуетап Трявна –Сливен ще започва в 15.30 ч, финалът се чака да е към 18.30 ч.
Четвъртият стадий Сливен – Бургас е дълъг 144 км като стартът ще бъде даден в 14 ч. пред Община Сливен, а финалът в Бургас пред Общината се чака към 17:20 ч.

Последният стадий в първия ден на септември е Чирпан – Момчилград с дължина от 160км. Стартът е очакван за 13 ч. пред Община Чирпан, а финалът в Момчилград на ул. Гюмюрджинса се чака към 16:30 ч.

Освен на основния победител, награди ще бъдат връчени на най-хубавия катерач, най-активния играч и най-добре представилия се играч до 23 година

Около 350 000 лева коства цялата организация на Обиколката, споделиха още през днешния ден от Българския колоездачен съюз. От тази сума 172 000 лева са средства от Министерството на младежта и спорта. Много огромна тежест за федерацията са разноските за полицейска защита – 220 000 лева са платени по това перо за Обиколката, оплака се управлението на централата. Именно заради това се търсят най-вече затворени пространства за осъществяване на надпревари като паркове, където защитата коства малко пари за разлика от шосейните стартове. В множеството страни от Европейски Съюз защитата не се заплаща от федерациите, поемат я общините, споделиха още ръководителите на Българския колоездачен съюз.

Непосредствено след Обиколката на България, на 3-ти септември, ще започва обичайното съревнование „ По пътя на римляните “, което ще се състои в два стадия. Маршрутът е Разлог-Банско-с. Баня. Част от участниците в Обиколката ще се включат и в тази конкуренция.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:

Instagram:

Фейсбук:

LinkedIn:

TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР