68% от лекуваните пациенти с рак на гърдата в България

...
68% от лекуваните пациенти с рак на гърдата в България
Коментари Харесай

Едва 12% от случаите на рак на гърдата у нас се диагностицират в ранен стадий

68% от лекуваните пациенти с рак на гърдата в България са били диагностицирани в етап II и III и едвам 12% в етап 0-I. Това сочат данните от изследване на анализаторската компания IQVIA през 2021 година измежду медицински експерти във Франция, Германия, Италия, Испания, Англия, Румъния и България. Подобна е обстановката с къссното разкриване на болестта и в Румъния, до момента в който в останалите изследвани страни процентът на пациентите, диагностицирани в ранен етап на болестта, е 27%.

“Тези данни за следващ път демонстрират неналичието на съответна предварителна защита и работещи скринингови стратегии в страната. Ако имахме такива, щяхме да диагностицираме рака на гърдата, както и доста други болести, в много по-ранен етап. Надяваме се с приемането на Националния противораков проект и стартирането на дейностите по него, да обърнем тази статистика, както и да осигурим еднакъв достъп до модерно лекуване за всички жители в страната “, разяснява проф. доктор Асен Дудов, ръководител на Българското онкологично научно сдружение (БОНД) по време на работна среща на Националния онкологичен алианс, който включва 26 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации..

В началото на годината Българското онкологично научно сдружение и асоциираните към него членове публично започнаха дейна работа по правене на предложение за Национален противораков проект със съдействието на Националния онкологичен алианс. Основната цел на плана е да се поддържа въвеждането на Европейския проект за битка с рака, като се приспособява за потребностите на страната ни.

“Вече няколко месеца работим интензивно по построяването на Национален противораков проект, и с помощта на разбирането и поддръжката на Министерство на здравеопазването, сме на финалната права. “, уточни Дудов.

Удовлетвореността на пациентите от онкологичните грижи бе една от главните тематики, наранени по време на срещата. Данните от национално представително изследване, извършено през 2021 по самодейност на Асоциацията на пациентите с онкологични болести (АПОЗ), демонстрират, че удовлетвореността на пациентите е висока (до 86%) в тези детайли на лекуването, когато са стигнали до експерт в съответната област. Тя понижава (86-71%) в детайлите на лекуването, при които срещите със експерт са по-редки, и е най-ниска (под 50%) в области като палиативни грижи, следене, вторична профилактика и предварителна защита на метастатични процеси. По-голямата част от респондентите в изследването (88-89%) са показали опцията да бъдат изцяло осведомени на всяка стъпка от лекуването и достъпа до най-хубавите експерти в региона като извънредно значими цели. Проучването е извършено онлайн измежду пациенти със 7 типа рак, получили лекуване на територията на България.

През 2020 година 2.7 млн. души в Европейския съюз са диагностицирани с рак, а други 1.3 млн. души са изгубили живота си в резултат на болестта. Очакванията на Международната организация за проучване на рака са до 2035 година смъртните случаи да набъбнат с 24%, което ще трансформира рака във водеща причина за гибел в Европейски Съюз.

“Именно това е повода делът на терапиите за ракови болести да нараства неимоверно с всяка минала година. Над 20 новаторски лечения в областта на онкологията са пуснати на световния пазар през 2021 година, а за интервала 2012-2021 техният брой е 169, което демонстрира извънредно развиване за последните 10 години. Същеврменно 40% от терапиите, които се създават, са ориентирани към редки ракови болести. “, съобщи Лука Чичов, общоприет управител на IQVIA за Централна и Източна Европа.

Същевременно приблизително 701 дни са нужни на една нова терапия да доближи до онкологично болните пациенти в България, сочи отчет на Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации (EFPIA). Това е много повече от междинните 545 дни за Европейския съюз.

БОНД и Националният онкологичен алианс работят взаимно и за информиране на българското общество и институциите по въпросите на актуалния метод към рака в посока предварителна защита, ранна и новаторска диагностика, качествено и новаторско онкологично лекуване и основаване на условия за съответно качество на живот на засегнатите от онкологични болести.

Инициативата е съпроводена от информационна акция под надпис “Заедно против рака “, чиято цел е да разпространява и обясни смисъла и стадиите по основаване на Национален противораков проект в страната, основан на европейския модел. Стратегическа цел на осведомителната акцията “Заедно против рака” е обществото да бъде осведомено за потребността от обезпечаване на съвременни и съответни медицински грижи за пациентите с онкологични болести. Официален сътрудник на акцията е Министерство на здравеопазването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР