65% от близо 70 000 издадени електронни рецепти от 16

...
65% от близо 70 000 издадени електронни рецепти от 16
Коментари Харесай

Проф. Хинков: 65% от издадените електронни рецепти са изпълнени

65% от близо 70 000 издадени електронни предписания от 16 до 19 октомври са изпълнени. Това съобщи през вчерашния ден пред Нова телевизия министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

„ 35% не са малко, само че те понижават с всеки ден. Това са нашите данни. През последните 4 дни ние следим внезапно повишение на броя на издадените предписания и броя на изпълнените предписания “, добави министърът.

„ От 2 години лекарите имат опция да изписват електронни предписания, дружно с белите предписания и другите за протоколи. 2 години има опция да се тества системата за изписване на електронни предписания. Софтуерът си работи. Има един проблем в действителност, който беше решен от Информационно обслужване, това е казусът с кода, който се изписва на лекарството, когато се изписва на електронната рецепта. И същият код би трябвало да бъде в аптеката. Когато излезе този код, се оказва, че аптекарят, в случай че го няма това лекарство, не може да го размени със същото, което е обаче с различен код. И по тази причина в този момент се взе решение да се употребява един примитивен код, който важи за всички препарати, за всички антибиотици “, обясни проф. Хинков.

Министърът съобщи, че съвсем всички ограничения, препоръчани от БЛС, ще бъдат взети поради, като се изключи това да се върне назад хартиената рецепта. „ Ако това го създадем, това значи в никакъв случай да не въведем електронизация в тази част на опазването на здравето “, безапелационен беше той.

В отговор на въпрос дали има политическа поддръжка за промените, които би трябвало да бъдат направени, министър Хинков отговори, че има. „ И освен това – тази електронна рецепта е въведена след решение на Комисията по опазване на здравето оптимално бързо да бъде въведена тъкмо тази мярка. И ние в действителност изпълняваме едно такова решение на здравната комисия “, сподели проф. Христо Хинков.

По мотив въпросът с „ Майчин дом “ той още веднъж съобщи, че чака решението на прокуратурата.

„ Прокуратурата ревизира сега „ Майчин дом ”. Но тази болница желая да ви кажа две думи за нея. Тази болница е една от най-проверяваните лечебни заведения. И би трябвало да ви кажа, че положението на болничното заведение, както вътре във връзка с личния състав, както във връзка с медицинските действия, които се правят там, както във връзка с финансовите... Аз имам отчет на ДАНС, в който ясно се споделя, че е изработен опит от инспекция, която приключва с протоколи от съответните проверяващи лица, е изработен отчет, към който е добавено още няколко фрази, които в действителност трансформират към този момент цялото отношение към Иван Костов. Тоест обективните разкрития и обстоятелства, които са в протоколите и които се дават на болничното заведение, откакто се направи инспекцията, са добавени към тях и спомагателни неща, които ги няма в тия протоколи “, обясни министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР