63 млн. лв. отпуска правителството за погасяване на дълговете на

...
63 млн. лв. отпуска правителството за погасяване на дълговете на
Коментари Харесай

БДЖ получава 63 млн. лв., за да плати дълговете си

63 млн. лева отпуска държавното управление за погасяване на задълженията на БДЖ. Това сподели след съвещание на Министерски съвет отрасловият министър Ивайло Московски.

Той посочи, че това е доста значима крачка в посока решение на проблемите в БДЖ. Московски разяснява, че 43 млн. лева постъпват в Министерство на финансите за погасяване на задействана остаряла държавна гаранция на сдружението към Световната банка, а 20 млн. лева ще са за погасяване на по този начин наречения облигационен заем към пет банки.

" С тези 20 млн. лева поемаме ангажимент тези 150 млн. лева да бъдат разсрочени ", разяснява Московски остатъка от дълга на сдружението

Московски е безапелационен, че предоставяните от страната средства не са безплатен заем и системата на превоза има ангажимент да възвърне тези средства към бюджета до края на 2018 година Така няма да бъдат ощетявани българските данъкоплатци.

" Погасявайки задълженията разрешаваме на сдружението да си стъпи на краката ", разяснява Московски. Очаква се през есента да се започва процедура за закупуване на нов преносим състав на БДЖ. Транспортният министър напомни, че сдружението е заварено с 850 млн. лева необслужвани задължения в първия мандат и е имало заплаха да изпадне в процедура по неплатежоспособност.

Московски дефинира заложените в управническата стратегия на съдружните сътрудници политики като извънредно прагматични.

По нея се планува осъществяване на железопътни планове, метрото, пътните планове, въвеждане на системи за сигурност. Московски изрази убеденост, че бранш превоз сполучливо ще осъществя своята управническа стратегия.

Той разяснява и отпуснатите средства в размер на 15 млн.лв. за създаване на третия метродиаметър до " Овча купел ". По думите му това е един от плановете, който дава извънредно високо добавена стойност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР