61-годишният моден дизайнер се присъединява към класацията на милиардерите 17

...
61-годишният моден дизайнер се присъединява към класацията на милиардерите 17
Коментари Харесай

Да станеш милиардер за един ден: Том Форд, който гради бизнеса си 17 години и го продаде за $2,8 милиарда

61-годишният фешън дизайнер се причислява към класацията на милиардерите 17 години след основаването на едноименната си фешън марка. Това се случи с помощта на договорка, която прави оценка компанията му на 2,8 милиарда $.

Споразумението с американския колос Estée Lauder наподобява е трансформирало създателя на Tom Ford в милиардер. Козметичният колос разгласи, че купува стилната марка за 2,3 милиарда $ в брой и 300 милиона $ отсрочени заплащания, които ще бъдат изплатени от юли 2025 година Сделката прави оценка компанията на 2,8 милиарда $, в това число 250-те $ милиона Estée Lauder ще получи от Marcolin, италианската марка очила, която държи лиценза за линията очила на Tom Ford.

Според калкулации на Forbes 61-годишният Форд ще получи към 1,1 милиарда $ в брой от продажбата, след приспадане на прогнозните налози. Очаква се транзакцията да завърши през първата половина на 2023 година

Форд има 64% ​​от компанията съгласно документи от 2013 година и наподобява не е продал никакъв дял от този момент. Той има и няколко парцели, в това число един в Холмби Хилс в Лос Анджелис и различен в Ню Йорк, които костват общо 65 милиона $. Като цяло положението на Форд в този момент е към около 1,2 милиарда $.

Но създателят на стилната марка не е единственият, който е спечелил от продажбата. Италианският търговец на първокласни артикули Zegna притежаваше 15% дял в компанията на стойност към 345 милиона $. Дългогодишният бизнес сътрудник на Форд Доменико Де Соле държеше малко над 11% от компанията, която в този момент се прави оценка на 259 милиона $. Португалската Grupo Americo Amorim притежаваше останалите 10%, в този момент на стойност 230 милиона $.

Tom Ford регистрира облага от 96 милиона $ от продажби от 1,7 милиарда $ през 2021 година Марката държи 98 магазина в няколко пазара, измежду тях Китай, Италия, Япония, Русия, Швейцария и ОАЕ.

Основателят на компанията ще остане на позиция като " изобретателен визионер " до края на 2023 година " Щастлив съм от придобиването от The Estée Lauder Companies. Това е е идеалният дом за марката ", сподели създателят на Tom Ford.
 Американският колос Estée Lauder е на път да подписа най-голямата договорка в историята на стилната промишленост
Американският колос Estée Lauder е на път да подписа най-голямата договорка в историята на стилната промишленост

Компанията може да придобие стилната къща Tom Ford за 2,8 милиарда $

Форд е роден в Остин, Тексас, през 1961 година , само че се мести в Ню Йорк, с цел да учи история на изкуството в Нюйоркския университет. След това се трансферира в учебното заведение по дизайн Parsons, изучавайки архитектура в университетските кампуси в Ню Йорк и Париж. Смята се, че ползата му към модата е почнал, когато е напуснал колежа за една година, с цел да работи в пресофиса на френската първокласна фешън къща Chloé в Париж. След дипломирането работи за дизайнера на спортно облекло Кати Хардуик.

Първият му огромен пробив е през 1990 година , когато се реалокира в Милано, с цел да работи като дизайнер на дамско облекло за Gucci. Той бързо става шеф по дизайна през 1992 година и изобретателен шеф на марката през 1994 година В Gucci той се среща с сегашния си бизнес сътрудник Доменико Де Соле, тогава основен изпълнителен шеф на компанията. През 1995 година двамата вършат всичко допустимо Gucci да стане обществена на фондовите тържища в Амстердам и Ню Йорк. От 1994 година, когато Форд става креативен шеф на Gucci - до 2003 година продажбите на Gucci нарастват с съвсем 1200% до близо 3 милиарда $.

През март 2005 г. Форд стартира да основава своя лична марка. Първият огромен магазин отворя порти в Ню Йорк през 2007 година, същата година той продава 25% дял от марката на Grupo Amorim за неразкрита сума.
 Снимка 595309
Източник:

Tom Ford, Las Vegas

Форд влага в изкуство и недвижими парцели: през 2010 година той продава автопортрет на Анди Уорхол за 32,6 милиона $. Той притежаваше ранчото Cerro Pelon в Ню Мексико, което служи като място за снимане на филми, в това число Thor, само че го продаде през януари 2021 година, а сумата остава неразбираема. Два месеца по-късно той продаде и четириетажна къща - викторианско имение в първокласния лондонски квартал Челси за 17 милиона $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР