600 артилерийски единици, 12 000 професионални войници и 600 000

...
600 артилерийски единици, 12 000 професионални войници и 600 000
Коментари Харесай

Мика Аалтола: Финландия е липсващото парче в пъзела на сигурността в Северна Европа

600 артилерийски единици, 12 000 професионални бойци и 600 000 резервисти, 55 изтребителя Ф-18, които скоро ще бъдат сменени от Ф-35 - тези бойни качества ще придобие НАТО, в случай че одобри в състава си Финландия - северноевропейската страна, която дели 1300-километрова граница и комплицирана история с Русия .
В четвъртък президентът на Финландия Саули Ниинистьо и министър председателят Санна Марин дружно заявиха поддръжка за участие, което ще приключи досегашния боен неутралитет на страната . Официалната политическа позиция се чака на следващия ден, само че наподобява и Финландия, и прилежаща Швеция са решени да влязат в пакта допустимо най-скоро.

Това се случва откакто съветската експанзия в Украйна прекатурна публичните и политически настройки и в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде обещание бърз развой по присъединение, който обаче минава през утвърждението на всяка от държавите-членки. Последва и първото предизвикателство - турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че не гледа положително на разширението , защото Швеция е измежду страните, които приютяват членове на Кюрдската работническа партия.

Официалната поръчка и възможният развой по присъединение на Хелзинки и Стокхолм в НАТО предстоят, само че наподобява, че с войната в Украйна Владимир Путин вкара в пакта единствената си западна съседка , която се опитваше да поддържа положителни връзки с него - такова е мнението на доктор Мика Аалтола, политолог и шеф на Финландския институт за интернационалните връзки.

" Аз постоянно съм поддържал мнението, че имаше смисъл Финландия да се причисли към западните институции и че би трябвало да влезе и в НАТО. Трудните въпроси постоянно са били по кое време и по какъв начин. Мнозинството финландци беше срещу участието в НАТО, само че откакто станаха очевидци на съветското нахлуване и разрушенията в Украйна, мнението се промени. На финландците стана ясно, че Русия може да е опасност за съседите си и тогава сложните въпроси станаха лесни. Според сегашните изследвания, 75 % от популацията на страната поддържа участието. "

 Руското посолство в Хелзинки Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страната ви и водачите й доста пъти са играли ролята на медиатори сред Москва и Запада. Смятате ли, че Хелзинки може да има сходна роля и в границите на НАТО?

" В Хелзинки са подписани договореностите от 1975 (които понижават напрежението по време на Студената война), и техният дух е част от външната политика на Финландия. Основаният на правила европейски ред в областта на сигурността постоянно е бил подкрепян от страната и това ще продължи и в бъдеще, само че в този момент сме изправени пред предизвикателство, което може да продължи години. Това не е времето на топлия дух на Хелзинки, тъй като ветровете, които духат от Русия са доста по-студени . При сегашните условия посредничеството е невероятно, прекомерно доста доверие беше изгубено. Сегашната роля на Финландия е да се погрижи за своята защита, тази на северните страни и на цяла Европа, а не да строи мостовете, които бяха изгорени . "  

Колко скъпа облага са Финландия и Швеция за НАТО?

" Финландия има доста мощни отбранителни качества и спартански дух във военно отношение. Не е имало време, в което да сме подценявали териториалната си защита. След края на Студената война не орязахме военния си бюджет . Той беше поддържан, а след началото на първата война в Украйна през 2014 беше и повишен до в този момент препоръчваните от НАТО 2 % от брутния вътрешен артикул. 1300-километровата граница с Русия е огромна отговорност що се отнася до груповата защита на Европа.

Швеция от своя страна има доста мощни военна авиация и флот . И двете страни способстват за общата сигурност в района, имат обичаи да поддържат личната си сигурност и действително прибавят благоприятни условия за НАТО, което съгласно мен е и главен фактор приемането им да се случи по-бързо. "

Споменахте голямата сухопътна граница сред Русия и Финландия. Доколко милитаризирана е тя и има ли потребност от разполагане на общи натовски сили?

" Финландия е способна да се отбранява и сама. Разбира се, участие в НАТО има добавената стойност на взаимното стратегическо обмисляне, в което страната желае да взе участие. Финландия е изчезналото парче в пъзела на сигурността на Северна Европа - сред Мурманск и Финския залив - това е стратегическо местонахождение в границите на груповата сигурност и изгодите от присъединение в НАТО са взаимни.

Не чакам потребност от разполагане на непознати военни във Финландия и огромни промени в метода по който се пазиме . По границата с Русия е умерено . Руските гарнизони там в този момент са празни, тъй като множеството бойци бяха изпратени в Украйна и доста от тях бяха убити там. Руската страна разполага със стратегическо въоръжение, в това число нуклеарно, което може да послужи за демонстрации на качества, само че е малко евентуално да създадат повече от това. Възможно е и разполагане на повече бойци по границата, само че съветските благоприятни условия са по-ограничени, в сравнение с си мислехме преди войната. "

Нека погледнем по какъв начин Русия реагира на новините от Хелзинки - представителят на Кремъл Дмитри Песков дефинира финландско участие в НАТО като опасност, а външното министерство в Москва се ангажира с " реципрочни военно-технически и други " контрамерки. Какви съветски дейности са вероятни против Финландия?

" Като цяло не чакам огромни дейности. Може да има хакерски атаки и някои закани, само че ние можем да се оправим с тях, тъй като сме ги преживявали през годините. Основното предизвикателство пред Русия е да изясни на личното си население по какъв начин единствената прилежаща страна по западната им граница, опитвала се да поддържа положителни връзки с тях, в този момент влиза в НАТО. Ще имат потребност от доста дезинформация, огромна част от която ще е за вътрешна приложимост, с цел да могат да се оправдаят пред личните си жители.

Както сподели президентът ни, съветското управление би трябвало да огледа в огледалото за аргументите, само че сигурно ще избра да упрекна финландците, шведите и манипулиращите ги американци. Разбира се, казусът не е подобен - присъединението е артикул на обяснима смяна на публичното мнение, породена от войната. Кибератаки или други възможни дейности единствено ще затвърдят настоящето отрицателно отношение на финландците към Русия. 

Руските пояснения и агитация не работят във Финландия и поради това може би ще се опитат да забавят процеса по ратификацията на участието посредством дезинформационни акции в други страни от НАТО. Сигурен съм обаче, че приятелите ни в България да вземем за пример ще схванат значимостта на разширението на пакта. "

 Премиерите на Швеция и Финландия Магдалена Андершон и Санна Марин обявиха желанието на страните им да влязат в НАТО. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Някои анализатори към този момент гледат към образуването на мощен скандинавски блок в границите на НАТО. Каква съгласно вас ще е ролята му в променения международен ред след съветското нахлуване над Украйна и неговите геополитически битки, в това число опълчването сред Съединените щати и целия Запад и Китай?

" Това е една от тематиките, които се дискутират необятно във Финландия. В момента Съединени американски щати влагат доста в европейската защита, съответно в Украйна, само че това е и проява по отношение на Китай , че съюзническата система работи. Азиатските съдружници Япония, Южна Корея и Тайван също постановат наказания на Русия. Смятам, че Китай се приспособява към обстановката. Те симпатизират на Русия лимитирано, защото съветската военна акция излезе толкоз кървава. Путин е дотолкоз отровен, че даже китайците се въздържат от цялостна поддръжка.

Но американците са обезпокоени от Китай и считат, че сполучливо въздържане на Русия в Европа ще усили възпирането на китайското въздействие в Азия и другаде. От финландска позиция главното предизвикателство е Русия, Китай е надалеч и не е главният ни проблем. С присъединението към НАТО обаче във Финландия го има и разбирането, че в бъдеще могат да се появят други световни провокации, и страната ни ще е част от лагера на бранителите на демокрацията. "

Със сигурност можем да кажем, че ерата на неутралитет за Швеция и Финландия публично завърши?

" Да, тотално завърши. Приключи още преди десетилетия, когато се присъединихме към Европейския съюз и декларирахме политическа принадлежност, в този момент с влизането в НАТО заявяваме и военна. Неутралиетът не е нещо, посредством което финландците се разказват, тъй като той ни беше натрапен от Съветския съюз и ние не гледаме на този интервал с носталгия. Възприемаме се като западна народна власт и скандинавска обществена страна. В тази роля се виждаме и в НАТО, а не като строител на мостове или неутрална трета страна. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР