60% от хората, които са работили в сивия сектор смятат,

...
60% от хората, които са работили в сивия сектор смятат,
Коментари Харесай

Повечето работещи в сивия сектор не го смятат за нарушение

60% от хората, които са работили в сивия бранш считат, че недекларираният труд не е съществено нарушаване, а повече от половината от тях настояват, че са съгласни да работят без осигуровки. Това демонстрира изследване на Института по социология и философия на Българска академия на науките, заяви БНР. 
От интервюираните 1800 души 40% признават, че най-малко един път им се е случвало да работят без контракт, да се обезпечават върху по-малка сума от действителната заплата или да получават в допълнение заплащане на ръка. 
" Хората считат, че да не те обезпечават и да работиш без контракт не е кой знае каква неволя или нарушаване ", разяснява Алексадър Герганов от института по социология. Политическата неустойчивост и неустановеност в страната подхранват формите на недекларирания труд, поради корупцията и размитата отговорност, сподели още той. Според Герганов липсва взаимност в мисленето на хората, което свързваме с ниското доверие в институциите, в страната.
Българската стопанска система би била с над една трета по-голяма, в случай че сивият бранш излезе на ярко. Делът на сенчестата интензивност у нас е най-високият измежду страните от Европейски Съюз - над 33%, сподели наскоро отчет, направен за подкомисията по данъчни въпроси към Европейския парламент. Това значи, че по предварителни оценки за Брутният вътрешен продукт икономическа активност на стойност към 55 милиарда лева предходната година е останала отвън радара на държавните органи и формалната статистика.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР