60% от хипертониците у нас са неконтролирани. Процентът на контролираната

...
60% от хипертониците у нас са неконтролирани. Процентът на контролираната
Коментари Харесай

Кардиолог към всички българи: Задължително си купете апарат за кръвно

60% от хипертониците у нас са неконтролирани. Процентът на следената хипертония, т.е. на тези, които знаят, че са хипертоници и съумяват да възстановяват артериалното налягане, е към 40, т.е. прекомерно дребен. Много обезпокоителен е фактът, че 1/3 от хипертониците не знаят, че са такива. Те живеят умерено с чувството, че са с обикновено артериално налягане. И в тая връзка въпросът е: какво вършим? Най-лесното е да кажем: да мерим артериалното си налягане.

Има стандарти за премерване на артериалното налягане. Никога от едно еднократно премерване не се вършат изводи. Трябва да създадем най-малко три измервания, да осредним цената, в три разнообразни интервала от време, с най-малко една седмица разлика - две от обособените измервания. Така, че трикратно се мери, през една-две седмици по три пъти. И когато осреднените стойности са над 140 на 90 към този момент може да се каже, че сме хипертоници, изясни проф. Николов.

Самото положение е безсимптомно дълго време, заради което казусът се неглижира. Половината от хората не обичат да подхващат нещо, в случай че са видимо  здрави, това е логика на психиката. Второ, казусът може да се неглижира и заради неинформираност. Това е сериозен проблем, тъй като най-малко трикратно усилва риска от инфаркт, а от инсулт още повече. Начинът на живот и профилът на актуалния човек е накъв, че множеството са цялостни, обездвижени, има несъразмерна приложимост на сол, а тя е главен консервант.

Проф. Николов поучава хората да си купят уред за мерене на кръвното налягане.

" Така, както имаме тв приемник, както имаме домашен уреди, по този начин и това е наложителен признак за всяко едно семейство и за всеки един човек: уред за премерване на артериалното налягане. И аз почтено давам образец с автомобила: както си гледаме манометъра за маслото, в действителност мерим равнище на масло, антифриз, гуми, и сме доста по-грижовни за автомобила, и надлежно в случай че има отклонения, доста се тормозим, по този метод би трябвало да се отнасяме и към човешкото сърце и към стойностите на артериалното налягане. Нека да имаме един уред, който да е електронен и да не е на китката. Но, желая да обърна внимание, че апарати за премерване на китката не са информативни, не се предлагат, а единствено на предмишницата. Електронен, прекрасен, първокласен уред, да е първокласен. И надлежно, от време на време, един човек като е здрав, прав, най-малко един път в месеца да го мери, с цел да знае сигурно, че е обикновено. Защото аз неслучайно споделих първоначално, че няма признаци, огромна част от засегнатите нямат недоволства. Те идват за първи път с затруднения. Или, признаците са доста дискретни: леко главоболие, изтощеност, която минава. И по тази причина е толкоз рисково, тъй като първо е рисково положение, второ е безсимптомно, и идват пациентите с затруднения.

България е на едно от водещите места по тези затруднения, изключително на инсултите. Най-тясна е връзката на артериалното налягане с мозъка, мозъчния инсулт, сърцето, бъбреците, очите. Това са така наречен " прицелни “ органи на хипертонията, които най-силно се засягат, и надлежно тези затруднения са инсулт, инфаркт, сърдечна непълнота, ритъмни нарушавания, зрителни нарушавания, кръвоизливи, относително тежки бъбречни затруднения, като бъбречна непълнота, все данни за засягане на така наречен " таргетни “ органи.

Според експерта, допустимо е хипертонията първоначално да се лекува немедикаментозно. Но би трябвало да е начална, и второ, пациентът да е стимулиран, тъй като ограниченията, които се предлагат, са обикновени, само че доста сложни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР