60-годишен италианец осъди фармацевтичната компания „Пфайзер” да му плати щети

...
60-годишен италианец осъди фармацевтичната компания „Пфайзер” да му плати щети
Коментари Харесай

Италианец осъди „Пфайзер” за 600 000 евро, лекарство му причинило сексуална зависимост

60-годишен италианец осъди фармацевтичната компания „ Пфайзер” да му заплати вреди за 600 000 евро поради нежелани резултати, провокирани от лекарство за Паркинсонова болест. Според в.”Стампа” одобряваното от мъжа лекарство провокирало у него привързаност по секса и хазарта. Тези странични резултати не били вписани в листа с лекарствени инструкции и пациентът, болен от Паркинсон, не знаел за тези възможни последици.
До 40-годишна възраст въпросният италианец не бил пробвал шанса си даже с елементарен лотариен билет. Родителите му имали магазин, в който се продавали, с изключение на другите неща, и лотарийни билети, тъй че той виждал доста добре какво съставляват хората, пристрастени по
лотариите и хазарта, които вложили всичките си пари в тях.
През 1999 година обаче на въпросния гражданин на Апенините била диагностицирана Паркинсонова болест. Затова от 2001 до 2005 година по лекарско наставление почнал да взема лекарството на „ Пфайзер” за болестта. За малко време обаче животът му бил разрушен.
„ Първите признаци на страничните резултати се появиха няколко месеца, откакто започнах лечението. Започнах да хапвам доста повече и станах хиперсексуален”, споделя италианецът. Той се пристрастил внезапно и към хазартните игри онлайн и към
залаганията. За пет години си набавил 1802 кредитни карти, с цел да залага онлайн, почнал да прави и непрекъснати банкови преводи. Отмъкнал и 100 000 евро от компанията, за която работел, с цел да залага. Над 280 000 евро оставил на лотарийна игра онлайн.
„ Забравях да работя в офиса, тъй като се увличах в хазартните игри, играех и нощем, до момента в който жена ми спеше. Превърнах се в измамник, напряко полудях”, споделя мъжът.
По това време в напътствието, съпътстващо лекарството за Паркинсонова болест, не били вписани въпросните странични резултати. Те били добавени едвам през 2007 година Затова и съгласно юриста Ренато Амброзио клиентът му не бил осведомен вярно за тях, макар че лекарството било положително от позиция на лечението на главното заболяване.
През 2020 година съдът в Милано, а наскоро и Апелативният съд, осъдиха „ Пфайзер” да заплати над 600 000 евро за нанесените вреди на италианския мъж. „ Всяка компания би трябвало да покаже, че съблюдава строго осъществяването на всички опити и протоколи, планувани от закона, преди производството и стартирането в продажба на лекарството. Трябва да покаже, че е предоставила нужната информация за вероятните нежелани странични резултати и да ги добави по-късно, в случай че е необходимо”, пишат съдиите в присъдата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР