60 експоната от колекция KESAURI с гоблени, скулптури, литографии и

...
60 експоната от колекция KESAURI с гоблени, скулптури, литографии и
Коментари Харесай

Неочакваният Дали - колекция KESAURI с оригинални творби на Салвадор Дали в Перущица

60 експоната от сбирка KESAURI с гоблени, статуи, литографии и серии с портфолиа – всички истински произведения на Салвадор Дали - ще бъдат изложени от 3 декември т.г. до 2 април 2023 година в Перущица.

В изложбата " Неочакваният Дали " са включени и ситопечат на коприна от поредицата " Алхимията на философите ", (1975) ", „ Сюрреалистични цветя ", " Стенен календар 1965 за Manifattura Ceramica Pozzi ", серия медали " XXIII-та ОЛИМПИАДА/ЛОС АНДЖЕЛИС 1984 ", керамика " Завладяването на Космоса II " и рисунки върху порцелан от серия " Седемте изкуства ".

Салвадор Дали е знаменит испански художник на сюрреализма, ваятел, режисьор и публицист. Изложбата, която ще бъде подредена в Картинна изложба „ Даново учебно заведение “ в Перущица, откроява главните основни аспекти в творчеството му. Целта на експозицията е да помогне на публиката да разбере по какъв начин Дали материализира своите възгледи на характерния си живописен език под формата на изображения, които постоянно одобряват недействителен аспект, само че ясно се усещат от фена. Отвъд това, което вижда окото, постоянно съществува необятен набор от нещо неописуемо, само че доста по-важно от следеното. Този пъзел и тайнственост ни притегля и принуждава да се замислим върху главните житейски въпроси. Картините му илюстрират неговите теории и хрумвания. За него е значимо да не показва това, което виждаме, а това, което усещаме и мислим, евентуално без да го осъзнаваме.

" Мисля, че в този момент сме в Средновековието, само че денят за Ренесанса ще дойде… " е казвал Салвадор Дали, който става прочут в целия свят, още на 24 години, с картината си „ Кошница с самун “, изложена на Международната галерия Карнеги (Carnegie International Exposition) в Питсбърг, Пенсилвания. Тази негова творба е образец и за напълно нов жанр в изкуството. Тя е съвсем фотореалистична. От този миг картините му стартират да имат сюрреалистично подстрекателство, показвайки не толкоз действителния, колкото личния му вътрешен свят. Салвадор Дали е интелектуален художник. Обичайки всички нови открития в науката и технологиите и с помощта на гения си, той съумява посредством метода си на живот и изкуството си да отвори нови хоризонти за човешката мисъл.

Автографът на Салвадор Дали върху картините е общоприето доказателство за авторство на творбите и е предпазен от всички съществуващи закони за авторското право. За изложбата се предлага неповторимият и новаторски аудио гид, особено основан за сигурността против COVID19.

Куратори са Василий Кесаури и Александър Кесаури.

Изложбата „ Неочакваният Дали “ е продуцирана и проведена от Исторически музей Перущица в партньорство с Art Expo SIA (Латвия) и сбирка KESAURI (Франция). Тя ще бъде открита от доцент доктор Веселина Вачкова, шеф на музея и Светлозар Чавдаров, шеф на Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов “.

*Колекцията на семейство KESAURI се състои от творби на известни художници, които дефинират развиването на модерното изкуство от Ренесанса до наши дни. Творби от нея постоянно се излагат в държавните музеи и галерии на страните от Европейския съюз под формата на независими изложения. В интервала от 2013 година до началото на 2019 година са проведени 66 изложения. Семейство Кесаури, които са родом от Грузия и живеят във Франция, имат богата сбирка от оригинали. Гостуването на творбите в Перущица е част от план на притежателите за образуване на изложения в дребни градове в Европа. Основният смисъл на плана е да се даде опция на публиката да се запознае с най-ярките и значими творби, които дефинират цялостното развиване на модерното изкуство.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР