6 са задържаните - иракчанин, иранец и четирима български граждани

...
6 са задържаните - иракчанин, иранец и четирима български граждани
Коментари Харесай

Мигрантите били превозвани в линейки, катафалки и кемпери

6 са арестуваните - иракчанин, иранец и четирима български жители - по време на на територията на цялата страна от Министерство на вътрешните работи. Акцията получи името " Хавала " и бе ориентирана към разтрошаване на незаконните линии за трафик на мигранти. Подробности за взаимната акция против незаконната миграция - " Хавала " на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, ГДНП, ГДБОП и Гранична полиция дадоха на брифинг пред публицисти в Съдебната палата.

92 души са привлечени като обвинени  каналджии по високите етажи на пирамидата от няколко незаконни групи.

Организаторите на незаконната група са превеждали мигранти от Турция, през България до Сърбия с тежкотоварни коли, рейсове и кемпери.

По каналите за трафик са придвижвани бежанци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия, които минавали по така наречен Балкански път. Иззети са сим карти, мобилни телефони, парични суми, оръжия и радиостанции.

Престъпната група е била следена от към една година и въпреки и да не се знае тъкмо по кое време тя е била образувана, съгласно прокуратурата тя бързо е попаднала в полезрението на органите на реда.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева даде детайлности за схемата - прекосяването на мигрантите е ставало посредством главен уредник от всяка една страна от Турция, България и Сърбия. Имало е мрежа от помагачи, в това число отговорници за набиране на водачи и настаняване на мигрантите. След като престоят избран интервал от време на територията на българската страна, мигрантите биват транспортирани до българо-сръбската граница, където мигрантите биват поемани от сръбската мрежа. Заплащането се правило, откакто мигрантите са пристигнали на българо-сръбската територия. Тарифата за един мигрант е сред 2- 3 000 евро, като се предложили и ВИП услуги за транспорт на по-малък брой мигранти, при които сумата доближава до 10 000 евро. Парите са били излъчени от ръка на ръка.

Много постоянно и съвсем постоянно се употребявали пилотни коли за транспорта на мигранти, с цел да не се буди съмнение у контролните органи.
 Заловиха огромна група мигранти край Бургас
Заловиха огромна група мигранти край Бургас

Те пробвали да преминат пеш през контролно-пропусквателен пункт в града

Заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев рапортува, че в границите на интервенцията тестваните лица са 7 019, тестваните моторни транспортни средства - 4202 и тестваните адреси и обекти са 624. Статистиката е динамична и ще се покачва до приключването на акцията.

Директорът на ГДНП Атанас Илков добави, че са претърсени над 30 адреса. Каналджийството е тежко и мъчно за доказване закононарушение, защото в него вземат участие доста хора, които не са жители на България, в това число и от страни отвън Европейски Съюз.

Стана ясно, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи е на посещаване в Австрия и се обмислят взаимни следващи дейности. Нашата активност няма да спре с тази интервенция, а полицията и правоохранителните органи не престават с работата си, с цел да могат да доведат делото си до дъно, закани се Илков.

Директорът на Гранична полиция Росица Димитрова уточни, че мигрантите стават нападателни и не се подчиняват на полицейските органи, като доста от тях употребяват ножове. Оградата не пази границата, а българо-турската граница се пази от чиновниците на Гранична полиция, посочи Димитрова. Гранична полиция открила и няколко забавни случая, в които спрели кола за спешна помощ с включен светлинен сигнал, само че в нея нямало потърпевш човек, а возещи се мигранти. Друг фрапиращ случаи, на който се натъкнали била катафалка, в която нямало умрял човек, а противозаконни мигранти.
 Демерджиев се хвали с удар против сериозна група каналджии
Демерджиев се хвали с удар против сериозна група каналджии

Според министъра това е пътят за решение на проблемите с незаконната миграция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР