6 милиона и 600 000 украинци са били принудени да

...
6 милиона и 600 000 украинци са били принудени да
Коментари Харесай

Полша реже част от помощите за украински бежанци

6 милиона и 600 000 украинци са били принудени да изоставен родината си. Най- доста са потърсили избавление от войната в Полша - 3,5 милиона. В Германия бежанците са 600 000, в Нидерландия - 64 000, а в Белгия са 45 000.

Полша. Гарата Пшемишъл покрай границата с Украйна. От началото на войната голяма част от бежанския поток е минал отсам.

В началото на войната хората ходеха при близки или другари във Варшава или в Германия. Но в този момент просто напущат бомбардираните градове без да знаят къде отиват, какво ще вършат, при какви условия ще живеят, споделя Игор Воронин, доброволец.

След като получат статут на краткотрайна протекция, на украинските бежанци се отпуска еднократна помощ от 300 злоти, което е към 63 евро на човек. Отделно се отпускат и средствата за настаняване. Те обаче се дават на частни лица, компании или организации, които са дали или обезпечили жилище - дневно на човек се поставят по 40 злоти, което е към 9 евро. През април 700 000 бежанци са живели в частни домове в Полша.

От 1 юли, обаче, тази помощ ще отпадне. Ще се отпуска единствено за бременни, инвалиди и многодетни майки. Статутът им ще се преразглежда на два месеца. От 1 юни се трансформираха разпоредбите и за пътешестване за украинските бежанци. Безплатно с трен към този момент могат да пътуват дами, деца иli мъже с увреждания. Те имат право на билет втора класа и то единствено от и до градове покрай украинската граница.

Правителството във Варшава разгласи, че стартира да орязва част от финансовите помощи, с цел да бъдат подтиквани бежанците да работят и сами да се устоят.

Само 20% от бежанците, които са се записали за финансова помощ, имат характерни потребности. Става въпрос за тежки медицински случаи, възрастни хора, дами в риск, хора с увреждания, както и деца без компаньон, съобщи Олга Сарадо, представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците за Полша.

Откакто е почнала войната, популацията на Варшава се е нараснало с 15%, на Краков - с 23, на Гданск - 34 на 100.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР