6 февруари винаги ще бъде тъжен ден не само за

...
6 февруари винаги ще бъде тъжен ден не само за
Коментари Харесай

62 години от трагедията с Бебетата на Бъзби

6 февруари постоянно ще бъде печален ден освен за последователите на " Манчестър Юнайтед ", само че за всички, обичащи футбола. На този ден преди 62 години в самолетна злополука в Мюнхен умират осем от най-талантливите играчи в историята на 20-кратния британски първенец.

Тази година от клуба по традиция ще отдадат респект на " Цветята на Манчестър ", както ги назовават най-верните почитатели от трибуната " Стретфорд Енд ". Бивши играчи, чиновници на клуба и ентусиастите ще се съберат пред мемориалната плоча на " Олд Трафорд ", където Брайън Робсън и Кейси Стоуни ще слагат венец от името на клуба. Церемонията ще стартира в 16:45 ч. българско време с молебствия, прочит на поеми и осъществяване на песни, измежду които " Цветята на Манчестър ".

Както нормално, по-късно ще бъдат прочетени имената на Бебетата на Бъзби, намерили гибелта си в Мюнхен - Роджър Бърн (28 години), Еди Колмън (21), Марк Джоунс (24), Дейвид Пег (22), Томи Тейлър (26), Джеф Бент (25), Лиъм Уилън (22) и Дънкан Едуардс (21).

Минутата безмълвие ще стартира тъкмо в 17:04 - часът на нещастието в Мюнхен през 1958 година
Цветята на Манчестър (ВИДЕО) 58 години от една от най-големите нещастия в британския и международния футбол
Тогава, откакто приключва наедно 3:3 с югославския първенец " Цървена звезда " и продължава към полуфиналите за КЕШ, тимът се качва на самолета в Белград. Планирано е кацане в Мюнхен за зареждане на гориво, което се реализира. Два несполучливи опита за политане обаче са последвани от злополука, а гибелта си намират 23-ма души.

Сред потърпевшите е и младият Боби Чарлтън, който оцелява и десетилетие по-късно подвига Купата на европейските първенец, под управлението на Мат Бъзби.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР