6+1 формации с представителство в следващото Народно събрание. Практически паритет

...
6+1 формации с представителство в следващото Народно събрание. Практически паритет
Коментари Харесай

Тренд: Паритет между ГЕРБ и ИТН, 6+1 партии в следващия парламент

6+1 обединения с посланичество в идващото Народно заседание. Практически паритет сред „ ИТН " и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Трифонов. Очакваната изборна интензивност в страната е малко над 3 милиона.

Регистрираната в последните два месеца наклонност на ерозия в публичната поддръжка към ГЕРБ и лек растеж по отношение на „ ИТН " се задържа в хода на предизборната акция. Вследствие на този тренд, партията на Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%). Победата значително ще бъде решена от изборната интензивност, като при по-ниска интензивност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, поради твърдия и мобилизиран електорат, до момента в който при по-висока интензивност „ ИТН " може да усили разликата си поради по-голямата електорална външна страна, с която разполага.

Българска социалистическа партия стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите, като това прави сериозна отдалеченост, както от втория, по този начин и от четвъртия.

В хода на предизборната акция Демократична България (12.4%) записва растеж в поддръжката си, отделяйки се на малко над 1% от съперника за четвъртото място в лицето на Движение за права и свободи (11.3%). Тъй като и двете обединения разполагат с електорален запас в чужбина, който няма по какъв начин да бъде регистриран в изследването, гласовете отвън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

Коалицията „ Изправи се! Мутри вън " с огромна степен на възможност ще има парламентарно посланичество в идващото Народно заседание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласоподават заявяват, че ще ги поддържат. Около 4%-вата преграда стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в Народното събрание ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната акция.

Под парламентарната преграда, само че с лек растеж в границите на акцията, е партията на Костадин Костадинов „ Възраждане " (3.1%). Формацията към Васил Божков „ Българско лято " записва поддръжка от 1.6% от всички декларирали, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията към Жан Виденов събира 0.8% поддръжка.
51% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР