5ъжно, но е факт: И през отминалата 2019 г. България

...
5ъжно, но е факт: И през отминалата 2019 г. България
Коментари Харесай

И през 2019 г. България е шампион по курупция в ЕС

5ъжно, само че е реалност: И през отминалата 2019 година България остава първенец по корупция в Европейски Съюз. Това настояват от Асоциация „ Прозрачност без граници “ - клон на интернационалната организация за битка с корупцията „ Трансперънси интернешънъл “, която регистрира Индекса за усещане на корупцията. А тъй като корумпирани и корупционери могат да бъдат единствено властниците, които разполагат с публични и подмолни лостове за налагане на комфортни и доходоносни решени в интерес на този или на оня състезател с дебело портмоне, следва, че и обществената власт у нас е най-корумпираната в целия Европейски съюз.

Индексът за усещане на корупцията е основан през 1995 година и прави оценка страните по канара от 0 до 100. Индексът е композитен и е стъпил на няколко проучвания - в световен проект те са 13, а за България - 10, на разнообразни интернационалните организации. Държави, които получават под 50 точки, каквато е България, се считат за тежко изумени от корупция. Средната стойност за Европейски Съюз е 64. „ Нашата стойност на показателя е на половина от тази на Дания, която има 87 стойност на показателя, което демонстрира, че това е страната (заедно с Нова Зеландия) с най-хубава позиция във връзка с битка с корупцията – тези две страни оглавяват класацията “, означи още Калин Славов.

Вярно е, че в международната класификация на „ Трансперънси интернешънъл “ за отминалата 2019 година България е подобрила малко ситуацията си като се е изкачила от 77-мо на 74-то място измежду изследваните 180 страни. Но съгласно „ Прозрачност без граници “ това не се дължи на някаква позитивна смяна в самата страна, а единствено на утежняването на картината в другите страни.

Основните аргументи за бедственото състояние с корупцията в България се дължи на основни детайли като неналичието на независимост на медиите и на доверие в изборния развой, както и в метода на неговото осъществяване; подмолното финансиране на политическите партии „ на черно “ и шуробаджанашките назначения в обществените институции.

Огромен е и дефицитът с върховенството на закона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР