58-годишен мъж тази седмица стана втория пациент в света, на

...
58-годишен мъж тази седмица стана втория пациент в света, на
Коментари Харесай

Американец e вторият човек в историята, получил сърце от свиня

58-годишен мъж тази седмица стана втория пациент в света, на който е трансплантирано генно модифицирано свинско сърце. Трансплантирането на скотски органи на хора, наречено ксенотрансплантация, може да предложи решение на хроничния дефицит на дарени човешки органи. Повече от 100 000 американци сега са в описи на чакащи за присаждане на органи.
И двете сърдечни интервенции са осъществени от специалисти от Медицинския факултет на Университета на Мериленд. Уви, първият пациент е умрял два месеца след трансплантацията предходната година заради голям брой фактори, в това число неприятното му здравословно положение преди интервенцията, оповестиха от университета.
В сряда бе интервенцията на Лорънс Фосет, чието здравословно положение не отговаряло на изискванията за присаждане на дарено човешко сърце заради съществуването на съдово заболяване и затруднения, свързани с риск от вътрешно кървене. Без опцията за пробната трансплантация бащата на две деца и деец от флота е бил изправен пред съвсем сигурна сърдечна непълнота.
„ Единствената ми останала същинска вяра е да се възползвам от свинското сърце, ксенотрансплантацията. Сега най-малко имам вяра и имам късмет “, сподели Фосет преди процедурата. След интервенцията Фосет дишал независимо и новото сърце функционирало добре „ без помощ от поддържащи устройства “.
Пациентът е пиел стандартни медикаменти срещу отменяне на новия орган, получил е нова терапия с антитела. Ксенотрансплантациите са предизвикателство, тъй като имунната система на пациента ще нападна непознатия орган. Учените се пробват да заобиколят казуса, като употребяват органи от генетично модифицирани свине. 
През последните няколко години лекари трансплантираха бъбреци от генетично модифицирани свине на пациенти в мозъчна гибел. Болничният трансплантационен институт Langone в Ню Йорк в Ню Йорк разгласи този месец, че свински бъбрек, вкоренен на пациент в мозъчна гибел, е функционирал 61 дни.
Ранните проучвания на ксенотрансплантацията се концентрират върху събирането на органи от примати – да вземем за пример сърце на бабуин е трансплантирано на новородено, известно като „ Baby Fae “ през 1984 година, само че то оцелява единствено 20 дни.
© Agence France-Presse
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР