56 -годишен мъж от Пловдив сигнализира, че не може да

...
56 -годишен мъж от Пловдив сигнализира, че не може да
Коментари Харесай

Мъж не може да смени личната си карта - няма постоянен адрес

56 -годишен мъж от Пловдив алармира, че не може да подмени персоналната си карта, изтекла предишния април. Причината е, че не може да уточни непрекъснат адрес за регистрация. 

Изтичане периода на персоналната карта

Пловдивчанинът Радко Данаилов се отписва от регистрацията си под тепетата, когато се дами и отпътува да живее със брачната половинка си в Кюстендил:

„ Адресът ми беше в Кюстендил до 2003 година, когато се разведох с нея. Съответно персоналната ми карта беше в ред, обикновено работех в една строителна компания, след това в друга, до момента в който не пристигна пандемията “.

Миналият април изтича срокът на персоналната му карта, в която непрекъснатият му адрес е Кюстендил:

„ Отидох в Кюстендил да си изваждам оттова документите, само че някогашната ми жена е пуснала молба, че не желае да се записвам към този момент там и не мога надлежно нищо да направя “.

По Закон

Така Данаилов взема решение да смени непрекъснатия си адрес и да се записва в родния Пловдив, където в общинско жилище живее татко му. В бранш Български документи за идентичност на пловдивската полиция му изясняват законовото състояние: „ Съгласно наредбите на Закона за българските персонални документи, наложително изискване е жителят да има заявен непрекъснат адрес в съответната област. Съгласно Закона за гражданската регистрация, непрекъснат адрес се дава от кмета на общината, на региона или на кметството или от избрани от тях длъжностни лица при показване на документално заявление от лицето. За да можем ние да издадем на някой персонална карта, надлежно би трябвало да ни показа уверение за непрекъснат адрес, който е на територията на област Пловдив “ - показва шеф бранша Костадин Марков.

Общината отхвърля регистрация в общинско жилище

В общината отхвърлят да записват Данаилов на адреса на общинското жилище на татко му. Секретарят Ангелина Топчиева изяснява повода по този начин: „ Настанителната заповед, която общината е издала, е за настаняване на 3 лица, а подателят на сигнала Радко Данаилов не попада вътре. Така че не съществува вид сега Радко Данаилов, който се намира отвън настанителната заповед, да бъде настанен в това жилище “.

Оказва се, че в тази ситуация не може да се промени и настанителната заповед, тъй че мъжът да бъде вписан в допълнение в нея. Живка Николова, секретар на Район Западен,  където е общинското жилище на бащата на Данаилов, дава отговор за какво: „ Жилището е 70 квадрата и фамилията, което е настанено,  е тричленно, т.е. дава отговор на площта, съгласно наредбата. Не може да бъде вписан още един човек “.

Без опция за свободен наем

Така единствената оставаща законова опция да получи непрекъснат адрес за Данаилов е да излезе на свободен наем. Но той споделя, че няма непрекъснати приходи и му е невероятно да заплаща сходна квартира. Тогава получава съвет  да откри някого с непрекъснат адрес, при който да се записва. Той, обаче, е безапелационен: „ Все отново не мога да накарам даден човек да ме записва в жилището му, с цел да си изкарам документи. Може да сме другари, може да сме познати - само че никой не ме знае какъв съм “.

Ако не смени персоналната си карта в период, Данаилов дължи санкции:

„ Получавам някаква санкция, ще я връча на кмета на Пловдив, в случай че желае, да я заплати. Защото аз си пуснах молба “.

Параграф 22 за издаване на уверение за непрекъснат адрес

Питаме общината дали обстановката с приемането на уверение за непрекъснат адрес в сходни случаи не е параграф 22. Ангелина Топчиева дава отговор: „ Преди няколко години може би е било допустимо – преди 10-тина години – регистрация без да се следи кой, по какъв начин и за какво. Но едни разпореждания на Закона за персоналните документи слагат рамки както за общините, по този начин и за  гражданите “.

А дали в тази заплетената обстановка мъжът ще може да упражни правото си на глас?

С промени поради пандемичната конюнктура, с изминал документ за идентичност ще може да се гласоподава. Костадин Марков показва, че с цел да издаде уверение за гласоподаване, обаче, което да послужи в изборната секция, Министерство на вътрешните работи изисква: „ да се подаде заявление за издаване на персонална карта, което би трябвало да бъде признато и записано “. А с цел да подаде заявление, индивидът към този момент би трябвало да има уверение за непрекъснат адрес.

Отново се връщаме в изходна точка, в която Данаилов не може да получи уверение за непрекъснат адрес – надлежно и персонална карта. 

Къде са правата на индивида?

В този проблем законът се извършва писмен знак по писмен знак, само че къде са правата на индивида, пита правозащитникът Михаил Екимджиев: 

„ Държавата няма защитимо право да упорства ти да посочваш благосъстоятелност или жилище чартърен. Ами в случай че нямаш пари, ти може да нямаш нито благосъстоятелност, нито опция да наемеш квартира чартърен.  Значи ли това, че поради  това, че нямаш пари, ти ще се окажеш без документи за идентичност? Това е юридически и честен парадокс. Ти ставаш един обществен фантом, теб те няма в тази страна и оттук насетне ти губиш всички права, които обикновено принадлежат на български жител с открита точно посредством тези документи идентичност “.

Радко Данаилов продължава да търси вид да стане забележим за страната. 
Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР