55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение

...
55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение
Коментари Харесай

55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата

55% от работещите у нас не чакат да получат нарастване на заплатата през актуалната година. Това излиза наяве от ново районно изследване на Wherewework - водещата румънска мрежа от 14 районни платформи за локални общности от чиновници и работодатели, известна у нас под името Kaderabotim.bg. Изследването демонстрира, че множеството от участниците от 5 страни ще имат потребност от нарастване на заплатите с 20-30%, с цел да се оправят с инфлацията. Между 59-77% от респондентите обаче не са били осведомени за никакво нарастване от страна на работодателите си. В България този % е най-голям - 77% от българските чиновници споделят, че не са били осведомени за допустимо нарастване на възнагражденията.

Проучването е извършено в интервала сред декември 2022 година и март 2023 година с 12 801  чиновници от България, Гърция, Румъния, Унгария и Република Молдова, работещи в областта на ИТ, търговията на дребно, финансите и банковото дело, телекомуникациите, производството на потребителски артикули, здравните услуги и други То отразява настройките на чиновниците в Централна и Източна Европа по отношение на увеличението на техните хонорари в подтекста на по-високата инфлация през последните месеци. 

От 5-те участващи в изследването страни, България е страната с най-вече чиновници, които получават нарастване на заплатите единствено в случай че заемат избрани позиции (14%). Повечето работещи у нас (36%) показват, че ще се оправят доста мъчно с инфлацията, защото месечните им заплащания и разноски към този момент обгръщат огромна част от заплатата им. За съпоставяне 8,2% от румънците и 7,6% от молдовците декларират, че биха се справили добре даже и да не получат нарастване на заплатите.

“Наблюдаваме, че множеството чиновници се надяват на нарастване на заплатите с 20-30%, само че работодателите към момента не са ги уведомили за такива. Това е значим сигнал за фирмите, изключително като забележителна част от хората (между 32-43%) споделят, че биха потърсили друга работа, в случай че не получат нарастване на заплатата “ - показва Костин Тудор, създател и основен изпълнителен шеф на Wherewework с посланичество в България под името Kaderabotim.bg.

Според резултатите от извършеното изследване, отдадено на увеличението на заплатите в подтекста на инфлация, 32% от българите ще си потърсят нова работа, в случай че не получат по-високо заплащане, а 19% ще си потърсят спомагателен ангажимент. От него излиза наяве още, че множеството български компании (34%) усилват заплащането на чиновниците си всяка година, следвани от работодателите, правещи това единствено след договаряния със чиновниците (29.61%) или при реализирани положителни резултати (20.41%).

Групата Wherewework, която ръководи Kaderabotim.bg у нас, е една от най-големите мрежи платформи за чиновници и работодатели в района на Централна Европа с 1 милион консуматори и наличие в Румъния, Полша, Чехия, България, Гърция, Украйна и Молдова, Алжир, Египет, Мароко, Тунис, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР