55-годишният Илиян Илиев е специалистът, когото държавата смяташе да прати

...
55-годишният Илиян Илиев е специалистът, когото държавата смяташе да прати
Коментари Харесай

Имало е години и с по-ниски нива на язовирите

55-годишният Илиян Илиев е експертът, който страната смяташе да прати незабавно да потушава рецесията в Перник. Във визитката си има към 6 години мениджърски стаж в Ловеч (член на борда и шеф на локалното ВиК), както и 3 години воден комисар в КЕВР. През пролетта бе назначен в един от градовете с най-остри дългогодишни проблеми – Шумен. През декември страната го дефинира за началник на ВиК – Перник, само че Община Шумен апелира избора му на правоприемник - по този начин бе блокирано освобождението му. В момента Илиев твърди, че Перник е затворена страница, остава в североизточния град.

 

- Г-н Илиев, какво се случва с язовирите в България? След " Студена " вървят страхове измежду популацията за понижени количества, пресъхване и на други водоеми. Има ли рецесия в реалност или терзанията са пресилени?

- Според мен нещата не стоят по този начин. Информацията за положението на всички язовири е изнесена на страницата на Министерство на околната среда и водите. Има сушава година, цикличност на времето. Въпреки това язовирите всеобщо са в положително положение, те обезпечават близо година (вероятно има поради времето на суша - бел. авт.) подаването на вода за съответните обитаеми места.

- Какво е положението на язовир „ Тича “, който зарежда Шумен?

- От язовир „ Тича “ се водоснабдяват както община Шумен, по този начин и Търговище. Приблизително за към три години имаме вода. Другото са спекулации. Това е огромен язовир, в който има към 170 млн. кубика вода сега съгласно публично подадената информация.

- Тоест даже три години да не капне дъжд или сняг, Шумен и Търговище са обезпечени?

- Да. И въпреки всичко е ясно, че няма да станем пустиня. Нямам терзания.

- Казвам всичко това, тъй като даже Мая Манолова, изявен държавник, съобщи тези дни, че след Перник може да има рецесия в други градове, уточни и Шумен.

- Според мен не би трябвало да се основава неуравновесеност измежду хората. Нещата са окей, просто в този момент се обръща ужасно доста внимание. Имало е и по-критични години - както на преливане на язовири, по този начин и с по-ниски равнища. Просто в този момент е изострено вниманието на хората и политиците. Но за мен след тази сушава година нещата са добре и не са на ръба на рецесия – за цялата страна е изключено да се приказва.

- А да не би язовирите да не се държат преднамерено цялостни, с цел да не се случат преливания, каквото видяхме минали години?

- Не, държат са на равнищата, които би трябвало.

- Нароилите се ВЕЦ-ове проблем ли са за източването?

- Искат се позволения за водните количества от Министерство на околната среда и водите. Не имам вяра някой да тръгне да злоупотребява с количествата. Изразявам се като непряк наблюдаващ, само че нямам доверие в действителност да се злоупотребява – вършат се съответните сметки и се издават разрешителните.

- А когато един язовир не може да обезпечава питейна вода на популацията, кой би трябвало да носи отговорността – министър, началник на ВиК, различен чиновник по веригата?…

- Конкретно мога да приказвам за нашия язовир. Той е благосъстоятелност на „ Напоителни системи “. Ние сме клиент, плащаме си. Не може да влияем, даваме единствено информации. Нито може да увеличим количествата, нито да ги понижим. Когато виждаме, че не ни стигат, пишем писмо до „ Басейнова дирекция “, те позволяват нарастване.

- Щяхте да ходите в Перник, не може да не сте осведомен. Затова ви запитвам – там от кое място пристигна казусът?

- Най-големият проблем е природата. След това е ненавременното ограничение на водата към индустрията, а след това и - режимите за популацията. Не е трябвало да се чака до последния миг.

- В тази връзка кой е индивидът, който е трябвало да ограничи водата към промишлените предприятия?

- Каква е била организацията, не мога да кажа. Но количествата, отново споделям, се желаят от Министерство на околната среда и водите, то ги позволява – както към ВиК-тата, по този начин и към ВЕЦ-овете, за санитарния най-малко за поддържане на реките. Но в случай че се е взело решение по-навреме да бъдат лимитирани във всички направления количествата, а и природата не бе жестока към района, може би нямаше да е толкоз сериозно ситуацията. Сега в случай че има дъжд и сняг, проблемите евентуално ще бъдат решени по-скоро - след отстраняването на повредите, несъмнено, намаляването на водата за индустрията и така нататък

- Какъв съвет бихте дали на хората, които ръководят водното сдружение в Перник?

- Всички ВиК сме се обединили и оказваме помощ с екипи, инженери. Направен е график, спешни групи отиват на място. Засега от там са минали хора от Враца, Стара Загора, Бургас… Целият бранш оказва помощ оптимално каквото може.

- В петък в Шумен ще стопира водата, какво тъкмо следва?

- Предстои премахване на повреди по довеждащия тръбопровод. Водата се стопира за Шумен и Търговище. Режимът в Търговище ще бъде към 12 часа, в Шумен – до 36 часа. В рамките на тези часове бригади от двата града ще отстраняват повреди - всичко каквото може.

- Проблемите са извънредно остарели, кое постанова голям ремонт тъкмо в този момент?

- Доста повреди не могат да бъдат отстранени без прекъсването на водата. Не е люта зима, използваме благосклонното време.

- Проблемите в Шумен са разнообразни по темперамент. В момента да вземем за пример тече процедура за създаване на пречиствателна станция за питейна вода, само че самият язовир „ Тича “ няма санитарно-охранителна зона…

- Много е противоречив този миг – каква да е зоната, по какъв начин, кой да я изгражда. В последна сметка ВиК просто е клиент на „ Напоителни системи “.

- Имах поради, че това е остарял кардинален въпрос, който ще остане без отговор за шуменци. Станцията един ден ще пречиства води за питейни потребности от язовир, който е без санитарно-охранителна зона…

- Повечето язовири в България са строени за напояване. След това обаче нещата получават радикално друг темперамент - ВиК-тата стартират да черпят вода, която след обработка доставят на хората. Затова в този момент по всички европейски правила е доста значимо да имаме пречиствателна станция.

- А откакто се построи пречиствателната станция, цената на водата същата ли ще остане?

- Най-вероятно изчисленията ще бъдат правени в идващия интервал на бизнес проекта на ВиК.

- Ако в последна сметка от язовира тръгне чиста вода, тръбите в самия Шумен годни ли са да я доставят в действителност чиста до чешмите?

- Не, всеобщо има доста остарели водопроводи, които са за промяна. Но водата ще дава отговор на качеството, записано в закона. И, несъмнено, осъществяването на законовото условие не значи, че не би трябвало да се работи по тръбите - ограничение на загубите и оправяне на качеството.

- А план за тях има ли?

- Частично. Но по този начин или другояче ВиК ще би трябвало да си извършва уговорката за вложения, да подменя част от най-проблемната мрежа.

- Като обобщим проблемите със станция, тръби… До пет години ще потече ли вода, която да се употребява обикновено от шуменци?

- Да, несъмнено, би трябвало да стане.

- Пак ви връщам към националните проблеми. Целият този звук към водния бранш пречи или е потребен? Специалистите май минимум приказват...

- Зависи от гледната точка. Във всеки един бизнес или работа намесата на неспециалисти пречи, само че пък по този начин се обръща внимание на бранша. Сега цялата страна се концентрира върху нашата сфера. Трудно е да се реши дали се пречи или оказва помощ, само че съгласно мен въздействието ще е позитивно.

- Нено Димов споделя за Перник: „ Аз единствено разписвах, други ми подаваха документите “. Има ли аргумент в думите му?

- Министърът не може да е експерт по всичко. Компетентните органи евентуално ще проверяват какъв брой е отговорен той, какъв брой съответните експерти. Но съгласно мен си има хора, които е трябвало да бъдат осведомени, на тях това им е работата.

- Погледът в далечна вероятност не може да подмине стоплянето на климата. В тази връзка какъв би трябвало да е акцентът на България във връзка с водните запаси?

- Основното е създаване на нови язовири и рехабилитирането на съществуващи. Нужните наблюдения се вършат, има хора, които са наясно какво би трябвало да се случва.

- Покрай рецесията в Перник прокуратурата разгласи, че стартират инспекции във всички ВиК в страната. Тук към този момент ревизират ли?

- Да, има въпроси от Икономическа полиция, на които би трябвало да отговорим. Въпросите съгласно мен са доста положителни.

- В какъв интервал обратно се ревизира?

- Не толкоз обратно, що се касае за съществуващи проблеми.

- От какво съответно се интересуват проверяващите?

- Количества вода, систематизиране за компании, за физически лица и така нататък Предполагам данните от страната ще бъдат систематизирани и ще се вършат разбори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР