548 випускници на средни училища от Украйна ще се явят

...
548 випускници на средни училища от Украйна ще се явят
Коментари Харесай

Матура в изгнание. 548 абитуриенти от Украйна ще се явят на зрелостен изпит в София и Варна -

548 випускници на междинни учебни заведения от Украйна ще се явят на матура в България поради продължаващата в родината им пълномащабна война, сподели пред OFFNews Ирина Козик, първи секретар на посолството на Украйна в София. Общо отвън Украйна изпита ще държат към 25 хиляди младежи, заяви Министерството на образованието и науката в Киев.

Във вторник стартират изпитите във Варна. 380 украинските младежи ще се явят на онлайн матура в Икономическия университет. Тестът там е на две смени – от 10 и от 15 по Киевско време на 27, 28 и 29 юли и на 2 и 3 август. На 1 и 2 август ще държат матура тези, които са се записали за София – 168 души. Те ще употребяват базата на Техническия университет.

„ Като посолство доста благодарим на Министерството на образованието и науката на България и на тези два университета, доста общително оказват помощ, отворени са, оценяваме това. България беше една от първите страни, които се съгласиха да провеждат изпити на своя територия. “ – разяснява пред OFFNews Ирина Козик.

Заради войната зрелостните изпити тази година закъсняха, а за регионите, които се намират под окупация и поради учениците, които са отпътували в чужбина беше основана по-различна организация за инспекция на знанията. За първи път през тази година матурите ще бъдат под формата на един общ изпит – Национален мултипредметен тест (НМТ).

В рамките на 120 минути матуристите ще дават отговор на въпроси по украински език, математика и история на Украйна. Тестът съдържа 60 въпроса, по 20 от всяка област, като наличието им дава отговор на наложителната образователна стратегия. Отворени отговори не се плануват даже в блока с въпроси по украински език.

Резултатите от всеки блок ще се правят оценка в точки от 100 до 200. НМТ ще бъде и входен изпит за постъпване в университет. В взаимозависимост от специалността, за която кандидатства зрелостникът, другите блокове ще имат друга тежест при постъпване. Решаващ за инженерните специалности ще е балът по математика, а за филантропичните специалности - по история на Украйна. Основната сесия на Националния мултипредметен тест стартира на 18 юли и ще продължи до 10 август, а в чужбина изпити са проведени в 39 града в 20 страни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР