54 на брой са най-динамичните компании в Пловдивска област, които

...
54 на брой са най-динамичните компании в Пловдивска област, които
Коментари Харесай

В Пловдивско: 54 компании удвоиха оборотите за година

54 на брой са най-динамичните компании в Пловдивска област, които са нарастнали с повече от 50% на годишна база през 2017 година Те влизат в Топ 400 на най-големите предприятия в района. Данните са посочени в Икономическия годишник на Търговско-икономическа камара Пловдив за 2019 година На първо място е стартиралата през 2016-а строителната компания „ Валстрой “, която прави скок в приходите си от 20 хиляди лева на 42 138 хиляди лева

Общо 6 са строителните компании от класацията и техните доходи са нарастнали с повече от 80% по отношение на 2016 година От извадката най-вече на брой компании има от сферата на търговията, а първите места при тях са за „ Макслогистик “ ​- търговия с тютюневи произведения, „ Зета газ “ - търговия с горива и „ Изи износ “ - търговия на едро. В индустриалния бранш най-динамично се е развила „ НВМЕС Комерс “ ​-производство и преправка на месо ​- близо 28 пъти. От ИТ бранша, който се характеризира с високи темпове на напредък през последните години, единствено една компания попада в извадката - „ Ес би тек глобъл лимитед “ - клон България, с напредък от 68%.

Според Диляна Герджикова, съветник по ръководство, след двугодишно понижение на икономическата интензивност в Пловдивска област тя бележи постоянен напредък до 74%, при 71% в страната. Този растеж е съпроводен по едно и също време от изстрелване на заетостта до рекордни равнища и доста понижение на безработицата.

Коефициентът на претовареност доближава 70% - при 67% в страната, а този на безработица понижава до под 5% - при 6% в страната. Регистрираните безработни в бюрата по труда на Пловдивска област през предходната година означават доста по-ниски месечни стойности по отношение на 2017 година Средномесечният им брой през 2018 година е 14 317 души против 16 821 души през 2017 година.

Равнището на записана безработица в региона в края на декември 2018 година е 4.6% и е по-ниско от междинното за страната - 6,1%. Най-висока безработица е записана в община Брезово, а най-ниска - в община Лъки.

През 2017 година област Пловдив се утвърждава като стопански водач в България с устойчиви темпове на напредък по всички индикатори, измерени посредством Брутният вътрешен продукт на човек от популацията - 8% растеж, междинна работна заплата: 14 - процентов скок на заплатите през 2017-а, капиталова интензивност на бизнеса и увеличени доходи от продажби с 10,21%.

Утвърждава се наклонността за вътрешна миграция в района и превръщането на Пловдив в привлекателен магнит за трудов запас от прилежащите, по-слабо развити области. Въпреки това пред пловдивския бизнес все по-сериозно стои въпроът за дефицит на личен състав и квалифицирани фрагменти.

РЪСТ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ

В област Пловдив директните задгранични вложения (ПЧИ) в нефинансовия бранш към 31.12.2017 година възлизат на 1 895 млн. евро, което е с 9.5% повече спрямо 2016 година. Най-голяма е цената на направените задгранични вложения в промишлеността - 1 437 млн. евро, и в бранш търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство - 185 млн. евро.

През 2017 година тези действия дружно образуват 85.6% от общия размер на ПЧИ. В бранш „ Операции с недвижими парцели ” директните задгранични вложения нарастват с 39.9% спрямо 2016 година и са в размер на 162 млн. евро. С максимален размер на ПЧИ е община Пловдив - 66.8% от общия размер, следвана от Марица и Раковски -съответно 11.6% и 5.2%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР