530 млн. лв. е инвестиционната програма на Еврохолдв мрежата, която

...
530 млн. лв. е инвестиционната програма на Еврохолдв мрежата, която
Коментари Харесай

530 млн. лв. вложения предвижда Еврохолдв мрежата на ЧЕЗ до 2023 г.

530 млн. лева е капиталовата стратегия на " Еврохолд " в мрежата, която в този момент е благосъстоятелност на ЧЕЗ, до 2023 година Това излиза наяве по време на презентация на тактика за развиването на компанията " Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани Б.В. ", в която ще бъде енергийния бизнес на новия притежател, в случай че договорката завърши сполучливо.

Вложенията до 2020 година са 270 млн. лева, а за идващия регулаторен интервал са 260 млн. лева Евентуалният нов притежател на активите на ЧЕЗ залага на понижаване на загубите на електрическа сила, посредством въвеждане и разширение на интелигентни системи за дистанционно управление и отчитане на електромерите.

Ще се разчита и на системи за взимане на решения и за прогноза за поддръжка и съответно систематизиране на вложенията. Ще се вкарва и система, посредством която ще се понижава времето и честотата на спешните спирания. Предвижда се клиентът да бъде уведомяван за прекъсване на тока и че сдружението знае за това.

Няма да се залага, както е в този момент, на обзор на активите на 3 години, а на технологии за ръководство на мрежата, както и на такива за детайлно диагностициране, в това число посредством дронове с термални камери и GPS.

Стратегията ще проработи, в случай че се стигне до завършване на договорката сред българската компания и ЧЕЗ.

Председателят на надзорния съвет на " Еврохолд " Асен Христов съобщи, че чака пазаруването на бизнеса на ЧЕЗ в България да завърши до края на годината или при започване на идната. Той напомни, че до 20-тина дни се чака мнение на Комисия за защита на конкуренцията. Ако по някаква причина се стигне до други решения, с изключение на одобряването, то повода не може да бъде централизация, защото " Еврохолд " няма до момента енергиен бизнес. Христов съобщи, че е допустимо някакви административни процедури да я блокират, само че не позволява това да стане. В Комисия за защита на конкуренцията са експерти, които съблюдават закона, сподели той.

Предстои обаче одобрение на договорката и от Комисията за енергийно и водно контролиране. Затова " Еврохолд " чака финалът да е към началото на 2020 година

Христов споделя, че " Еврохолд " ще бъде по-добър притежател на мрежата от самата " ЧЕЗ България ", тъй като е българска компания, а не непозната, която има бизнес някъде в периферията.

Георги Миков, който е член на енергийния ръб на компанията, всички планувани софтуерни прелюдия, усъвършенствания и промени могат да бъдат осъществени с небосвод до 2026 година Друг член на енергийния ръб - Дан Каталин Станку, съобщи, че в някои връзки контролираният пазар за електрическа енергия може да се окаже по-удачен, в сравнение с свободния. Според него " Еврохолд " ще се оправи сполучливо с софтуерната акомодация в енергетиката.

Парите за пазаруване на активите на ЧЕЗ в България са обезпечени, има подготвеност незабавно да бъде приключена договорката, сподели още Асен Христов. Те се обезпечават от две огромни интернационалните банки. Сумата за договорката с ЧЕЗ е 335 млн. евро, само че това не е единственото заплащане. " Еврохолд " ще насочи сподели за изкупуване на дяловете и на миноритарните вложители в сдруженията на ЧЕЗ. Третият детайл е капиталовата стратегия, за която има обезпечено финансиране.

Христов акцентира, че зад обезпечените заеми не участват съветски банки, а имената на наличните капиталови кредитори са известни. Той съобщи още, че не вижда причина договорката да не стане. Противното граничело с национално изменничество, с експорт на народен капитал и с опция за въздействие на непознати компании.

Основните акционери в компанията три години са анализирали дали да влязат в енергийния бизнес. След решението да го създадат, " Еврохолд " нямало да се ограничи единствено с тази договорка, има интерес към пазаруване на енергиен бизнес на ЧЕЗ в Румъния, както и разширение в други прилежащи страни. " Имаме интерес към районна агресия ", сподели ръководителят на надзора.

Кирил Бошков, ръководител на УС на " Еврохолд ", съобщи, че ориентацията на холдинга е ориентирана към контролирания бизнес и откри прилики сред застраховането и енергетиката и то е тъкмо в регулирането.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР