5000 учители в действиеБлизо 50 000 деца от уязвими групи

...
5000 учители в действиеБлизо 50 000 деца от уязвими групи
Коментари Харесай

50 000 деца научили български за 4 години

5000 учители в деяние

Близо 50 000 деца от уязвими групи са получили в допълнение образование по български език и литература и са достигнали сериозен прогрес. За това са се погрижили 4967 учители в 1226 детски градини и учебни заведения в границите на плана “Активно приобщаване в системата на предучилищното обучение ” за интервал от 4 години. Това регистрира Евгения Костадинова, шеф на дирекция “Съдържание на предучилищното и учебното обучение ” в МОН.

Подкрепата за деца, чийто майчин език не е български, е единствено една от дейностите по плана, в който общо са включени 1960 детски градини и учебни заведения в страната. Стойността му е била 82,5 млн. лева

По него са били платени и таксите на 39 864 деца от 404 детски градини в интервала от февруари 2020 година - април 2022 година Имало е обезпечаване материали, принадлежности и други, както и психическа и обществена поддръжка. Работено е и с родителите по отношение на предучилищно образование, през подготовка пък са минали 1630 учители.

След края на плана от МОН показаха, че най-важен прогрес при преодоляването на българския има при 3-4-годишните - общо 24%. Същевременно прогрес съвсем в равни стойности има и при 5-6-годишните.

Цветелина Йорданова, преподавател от Детска градина “Маргаритка ” в Пловдив, обучител на терен описа, че първоначално някои от децата не са знаели и дума български, а в края към този момент са разказвали къси истории, а родителите споделяли, че децата им ги учели на нови неща.

Отчетено е още, че относителният дял на хлапетата, записани в предучилищно обучение, от 80% е стигал до 87,3%.
Неда Кристанова, специалист по плана, уточни, че е потърсена противоположната връзка от 6000 родители, както и на доста от експертите, работили по плана, като главният извод е, че децата се развиват и дейностите би трябвало да продължат.
Затова се планува до края на годината образованията да не стопират, изясни проф. Георги Вайсилов, изпълнителен шеф на Изпълнителна дирекция “Програма за обучение ” и посочи, че ще има и главен план, който ще наследи сегашния, и той ще е на стойност 105 млн. лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР