5000 семейства в Бобовдолско и Пернишко могат да останат без

...
5000 семейства в Бобовдолско и Пернишко могат да останат без
Коментари Харесай

ТРАГЕДИЯ: ПП-ДБ обричат 5000 семейства на бедност, ако затворят ТЕЦ „Бобов дол“

5000 фамилии в Бобовдолско и Пернишко могат да останат без прехранване поради измененията в Плана за възобновяване, планувани от обединението ПП-ДБ, която явно се готви да загроби българската енергетика.
 
Наскоро ви разказахме за огромните капиталови проекти на Топлоелектрическа централа Бобов дол и желанието им да вложат над половин милиард лв. в основаване на зелено произвеждане на сила в гр. Бобов дол. От Централата възнамеряват прекосяване към природен газ, биогаз и строителство на 100Мвт фотоволтаичен парк.
 
Но застрашени ли са всички тези проекти?

Преди дни изтече обществено информация, че новото държавно управление възнамерява промени в Националния проект за възобновяване и резистентност, с които дефинитивно да закрие въглищната енергетика в България и то скоро. Звучи извънредно тъпо предприятия, които са подготвени да вложат стотици хиляди левове в планове за декарбонизация да бъдат затворени прибързано.

И освен това, съгласно изтеклата информация държавното управление няма никакъв проект за преквалификация на заетите в бранша. Това значи, че без предупреждение и без никаква опция хиляди български опитни енергетици, а и миньори ще останат без прехранване, което значи още няколко нови обезлюдени български региона.

Какво тъкмо кабинетът желае да промени в Националния проект за възобновяване и резистентност?

В проектите на новото държавно управление неразбираемо е записано „ поетапно извеждане от употреба на софтуерно остарелите електроцентрали на въглища с брутна мощ 800Мвтч, като е маркирано, че Топлоелектрическа централа Марица Изток 1, 2 и 3 не са включени в това желание. Въпросното решение буди неразбиране за всички останали централи на въглища ли става въпрос и по каква причина е решено, че държавната централа не е в категорията „ остаряла електроцентрална на въглища “ откакто никой не е вложил в нея от извънредно от дълго време?

Топлоелектрическа централа Бобов дол, за който Ви разказахме, наподобява е допустимо да бъде един от пострадалите и най-засегнатите от проектите за разпродажба на българската енергетика на новото държавно управление, защото Централата има обща конфигурирана електрическа мощ от 630Мвтч и е най-голямата функционираща въглищна централа отвън изредените „ изключения “, включващи държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 и двете американски централи.

Колко българи би засегнало директно затваряне на най-важната електрическа централа в Западна България?

В Топлоелектрическа централа Бобов дол директно заетите чиновници и служащи са към 1000 души, само че следва да се означи, че редица дребни локални компании са основали и организирали своята активност около този огромен за региона шеф. Тук става въпрос за дребни компании за елементи, техника, ремонтни действия и други сходни.

Същото е и при мините, които доставят въглища на Топлоелектрическа централа Бобов дол. Те постоянно разчитат на голям брой подизпълнители, даже за употребяваните багери, булдозери и други механически средства.

Топлоелектрическа централа Бобов дол се доставя с въглища от 4 въглищни мини, намиращи се в Бобовдолско, Пернишко и Софийско, в които се трудят над 1000 българи.

На ден се реализират и десетки курсове, както влакови, по този начин и с камиони за превозване на добитите въглища в мините към Топлоелектрическа централа Бобов дол, в която активност за заети доста по-малки компании и стотици хора от региона.

Крайната сметка демонстрира, че единствено непосредствено с работата на Топлоелектрическа централа Бобов дол са свързани над 5000 работни места в Бобовдолско и Пернишко. Два региона, които са застрашени от обезлюдяване, в случай че Централата спре работа.

Тези  000 българи имат съпрузи, деца, внуци, родители. Целите им фамилии разчитат на работата на Топлоелектрическа централа Бобов дол, която обезпечава прехранване за всички тези хора, а едно държавно управление взема решение, че сходни предприятия не са нужни и е готово да ги закрие с лека ръка.

Ще се отрази ли на енергийната сигурност на страната внезапното затваряне на най-важната електрическа централа в Западна България?

Топлоелектрическа централа Бобов дол е един от главните стълбове на българската електроенергийна система и е значим детайл от енергийната и националната сигурност.

Централата е позиционирана в югозападната част на страната и е значителен възел в потокоразпределението на цялата електроенергийна система. Генерираната електрическа сила се изнася по електропроводи към значими индустриални консуматори от национално значение и пръстен, захранващ град София.

Топлоелектрическа централа Бобов дол обезпечава надеждното електрозахранване на Топлофикация София в естествени и спешни режими. При оптимални зимни товари и неработещи ПАВЕЦ Белмекен и Водноелектрическа централа Сестримо Топлоелектрическа централа Бобов дол играе значима роля за зареждането с електрическа сила на южните квартали на София.

Централата извършва основна роля в интервалите на понижени водни притоци към Водноелектрическа централа в Югозападна България. Не на последно място Централата дава услуги по първично контролиране на честотата, както и автоматизирано вторично контролиране. Тази функционалност е от значително значение за ръководство на електроенергийната система в изискванията на паралелна работа в обединената европейска система.

Според специалисти затварянето на централа с размерите на Топлоелектрическа централа Бобов дол без заместващи мощности, която създава до 15% от силата от кондензационни мощности в страната, ще обрече страната ни освен на енергийна рецесия и дефицит на електрическа сила, а и до обществена рецесия заради заплахата от внезапно повишаване на безработицата в Бобовдолско и Пернишко.

Инфо: narod.bg

Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР