50-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика ще

...
50-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика ще
Коментари Харесай

Варна е домакин на Национална конференция по въпросите на обучението по физика

50-та Национална конференция по въпросите на образованието по физика ще се организира във Варна в периода  02.06-05.06.2022 година, оповестиха от ЦПЛР – НАОП „ Николай Коперник “.

Събитието е на тематика „ Kлиматичните промени и образованието по физика “ и се провежда от Съюза на физиците в България (СФБ) и МОН, а съорганизатори са Община Варна, Институтът за проучване на климата, атмосферата и водите – Българска академия на науките,  Фондация „ Еврика “, ЦПЛР – НАОП „ Николай Коперник “ с медийното партньорство на Национално издателство „ Аз Буки “, сп. „ Светът на физиката “ и интернет уеб страниците Наука OFFNews и 

Официалното разкриване на конференцията ще бъде на 4 юни 2022 година от 15:00 часа в зала „ Пленарна “ на Община Варна. Почетен ръководител на организационния комитет е кметът Иван Портних, а събитието се организира под патронажа на министъра на образованието и науката.

Събитието е годишен народен конгрес, на който се срещат учители и специалисти по физика от региона на междинното обучение, преподаватели в университети, научни откриватели и представители на институциите, които се нуждаят от фрагменти в региона на научните проучвания и техните приложения в областите на нововъведенията, технологиите и националната стопанска система. Темата на конференцията „ Климатичните промени и образованието по физика “ бе определена и конкретизирана след разисквания в Управителния съвет на Съюза на физиците в България и на определения Национален учредителен комитет.

Един от причините за избор на тематиката е признатата на пленарната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк на 2 декември 2021 година по предложение на Международния съюз за чиста и приложна физика (IUPAP) резолюция за провъзгласяването на 2022 година за Международна година на фундаменталните науки за стабилно развиване – МГФНУР (The International Year of Basic Sciences for Sustainable Development – IYBSSD). Събитията през IYBSSD ще се съсредоточат върху връзките сред фундаменталните науки и задачите за стабилно развиване. Фундаменталните естествени науки и в частност физиката имат значителен принос за обезпечаването на главните средства за справяне с решаващите провокации пред човечеството през днешния ден.

Тематиката на конференцията обгръща необятен кръг въпроси, свързани както с образователното наличие в междинното обучение по човек и природа, физика и астрономия, по този начин и с методите за въвеждане на познания за климатичните промени и устойчивото развитие; особености на преподаването на физически специалности в разнообразни висши учебни заведения (ВУ), свързани директно или индиректно с климата, опазването на околната среда и намаляването на въздействието на човечеството върху нея. Засегнати са и интердисциплинарни тематики и проучвания, защото всички детайли на околната среда са свързани между тях и влизат в комплицирани взаимоотношения в изискванията на климатични промени.

По време на срещата ще бъдат връчени и премиите по физика „ Акад. Матей Матеев “ на Международната фондация „ Св. св. Кирил и Методий “ за учители с максимален принос при откриването и развиването на млади гении в региона на физиката и астрономията и за достижения при основаване на условия за най-подходяща образователна среда. Преди закриването на конференцията ще бъде извършена полемика на тематика: „ Климатичните промени в образованието по физика “.

В рамките на 50-ата Национална конференция със съдействието на фондация „ Еврика “ ще бъде извършена и обичайна Младежка научна сесия за възпитаници и студенти на тематика „ Физика, околна среда и климатични промени “, Национален конкурс за есе на тематика „ Физика, физици и околна среда “ и Национален фотоконкурс „ Физика и климат “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР